Grupul francez Lactalis a decis să închidă fabricile din Floreni şi Vatra Dornei, aflate în portofoliul firmei Dorna Lactate, precizând că brandul LaDorna va fi produs în continuare în celelalte unităţi locale ale grupului, respectiv fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba şi fabrica Covalact din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Vestea a venit ca un trăsnet pentru fermierii din județ, dar și pentru angajații celor două fabrici de pe raza județului Suceava, iar primarul comunei Poiana Stampei a reacționat imediat după decizia oficială.

„Suntem obișnuiți să reacționăm de fiecare dată când cetățenii noștri sunt în situații critice, indiferent care ar fi ele, însă de data aceasta nu depinde de noi, iar asta ne întristează și mai tare. Ne așteptam să vedem niște măsuri pentru susținerea acestui sector, ne așteptam să se găsească soluții pentru creșterea prețului la lapte, iar în realitate ne uităm neputincioși la niște multinaționale care au ca unic scop profitul și, din păcate, în fața cărora guvernanții pare că stau cu capul plecat. Închiderea acestor două fabrici în care ne mai puneam și noi speranța reprezintă o lovitură mult prea aspră pentru oamenii din această zonă”, a declarat pentru SuceavaLive, primarul comunei Poiana Stampei, ing. Viluț Mezdrea. 

Edilul a subliniat și că oamenii simpli de la sate muncesc de dimineața până seara pentru câțiva litri de lapte și că, de multe ori, vinderea lor reprezintă un venit care le asigură traiul zilei de mâine.

„Este o situație care necesită soluții imediate, iar în acest sens apelul meu către Guvernul României și ministrul Agriculturii este unul public și cuprinde vocile oamenilor care se află într-o situație critică. Poate că de la București nu se vede situația ca fiind una atât de gravă, iar asta mă obligă să mai amintesc o dată că un țăran de la sat lucrează de dimineața până seara pentru un litru de lapte. Că un fermier se bazează pe această industrie pentru a-și câștiga pâinea. Că fără truda lor am rămâne și fără ultimele urme de resurse neimportate”, a mai spus primarul comunei Poiana Stampei. 

Potrivit Lactalis, angajaţii afectaţi de măsura de concediere colectivă în fabricile Floreni şi Vatra Dornei vor primi sprijin pentru a găsi un alt loc de muncă, fie în cadrul celorlalte societăţi aparţinând Grupului în România, fie în alte companii. O parte dintre angajaţi va primi oferte pentru locurile de muncă disponibile în cadrul celorlalte companii româneşti din grup. 

De asemenea, angajaţii afectaţi de măsura concedierii colective vor primi compensaţii salariale.

One Response

  1. Silvia

    Asa ne trebuie daca am vandut totul pe nimic!Ce le pasa celor care au inchis fabrica de lapte de viata oamenilor din zona?Pretul laptelui este o bataie de joc si o ofensa adusa taranului care munceste zi lumina.Am ajuns ziua in care imi doresc sa vad vacute pascand pe imasuri.Am avut ICIL-uri in fiecare comuna,chiar in Poiana Stampei- imi amintesc cu placere ce casuti afumati facea Roman,le-am distrus,a fost abator in Vatra Dornei,este ruina.Oare ce se intampla cu noi????Cred ca o solutie ar fi reiceperea pe plan local a valorificarii laptelui si a carnii daca o sa mai fie ce valorifica.Este extrem de trist ce se intampla!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.