Primul centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale care urmează să asigure acestora sprijin multidisciplinar a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), se menţionează într-un comunicat remis de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Acest centru asigură victimelor violenţei sexuale o abordare integrată, prin intervenţia unei echipe formată din medic, asistent medical, medic legist, psiholog, poliţist şi asistent social, potrivit sursei.

Centrul de la Spitalul Universitar funcţionează în baza unui protocol de colaborare încheiat între SUUB şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse dintre Femei şi Bărbaţi (ANES), Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, proiectul fiind susţinut de Inspectoratul General al Poliţiei Române, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

În cadrul centrului deschis la SUUB, victimele violenţei sexuale vor beneficia gratuit de următoarele servicii de suport: asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică şi juridică, sprijin pentru iniţierea procedurii legale de formulare a unei plângeri penale, asistenţă socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale, orientare către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii.

Prin existenţa unui centru integrat, femeile agresate sunt susţinute să parcurgă mai uşor toţi paşii necesari pentru ca agresorul să fie tras la răspundere, prin faptul că nu mai sunt nevoite să facă mai multe deplasări, la Poliţie sau la INML, pentru a dovedi că au fost victimele unei agresiuni sexuale, se precizează în comunicat.

Centrul este dotat cu echipamente, instrumentar şi consumabile medicale adecvate, precum şi cu seturi de kit-uri pentru recoltarea probelor biologice, în formatul aprobat de către Consiliului Superior de Medicină Legală prin Hotărârea nr.6/2017 privind „Trusa standard de prelevare a mostrelor biologice în agresiuni sexuale”.

Deschiderea centrului de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este un prim pas pe care ANES îl face, alături de instituţiile partenere, pentru schimbarea percepţiei asupra cazurilor de violenţă sexuală împotriva femeilor şi pentru schimbarea modalităţii de intervenţie în situaţiile de violenţă sexuală, în sensul asigurării unor servicii integrate pentru victime prin furnizarea de examinări medicale şi medico-legale, asistenţă post-traumatică, îndrumare şi consiliere în vederea depăşirii situaţiei de risc.

Secretarul de stat al ANES, Luminiţa Popescu, a subliniat că este nevoie de înţelegerea cazurilor de violenţă sexuală în complexitatea lor, pentru a evita cazurile în care victimele suferă abuzuri repetate.„Este nevoie să înţelegem mult mai bine cazurile de violenţă sexuală, în întreaga lor complexitate şi să venim în întâmpinarea tuturor nevoilor specifice ale victimelor, pentru a evita revictimizarea acestora, a scurta traseul instituţional care poate fi urmat în asemenea situaţii şi a uşura accesul acestora la justiţie. În paralel, ne-am îndreptat atenţia către reglementarea unor măsuri de prevenire şi de protecţie, la toate nivelurile comunităţii şi societăţii, graduale şi adaptate realităţilor, prin elaborarea strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale ‘SINERGIE’ 2020-2030, document de politică publică, care va fi aprobat în scurt timp. Violenţa sexuală este una dintre încălcările cele mai frecvente şi grave ale drepturilor omului şi, în mod paradoxal, una din infracţiunile cel mai puţin raportate şi condamnate şi, de aceea, avem convingerea că aceste servicii integrate vor contribui la creşterea nivelului de încredere a victimelor în autorităţi”, a menţionat secretarul de stat al ANES, citat în comunicatul Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a apreciat că în cazurile de violenţă sexuală, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovaţi.

„Violenţa domestică constituie una dintre cele mai grave probleme sociale la nivel global. În România, acest fenomen este puţin raportat, însă cifrele pe care le avem ne spun că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei şi fete şi 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei şi fete. Faţă de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală şi act sexual asupra minorelor. Dincolo de cifre sunt drame şi ce e şi mai dureros este că, atunci când astfel de violenţe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovaţi. Le încurajez pe femeile care cad victime ale violenţelor de orice fel să apeleze la ajutor şi pe toţi cei care au cunoştinţă despre astfel de fapte să sprijine victimele şi să le îndrume în a cere ajutor”, a afirmat Raluca Turcan.

Centrul de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale a fost înfiinţat în cadrul proiectului „Sprijin pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul în România” finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, proiect ce vizează înfiinţarea a 10 centre de servicii integrate destinate victimelor violenţei sexuale.

Aceste centre urmează să fie înfiinţate în spitale din Slobozia, Timişoara, Craiova, Sibiu, Brăila, Piatra-Neamţ, Bacău, Constanţa, Satu Mare.

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.