Agricultura este o activitate complexă și imprevizibilă, ceea ce îi determină pe fermieri să caute în permanență soluții pentru a face față schimbărilor și așteptărilor autorităților, consumatorilor, procesatorilor și comercianților.
Iată care sunt provocările majore cu care se confruntă astăzi sectorul agricol și fermierii și ce soluții smart au la îndemână:
Schimbările climatice
Fenomenele meteorologice extreme și perioadele de secetă declanșate de schimbările climatice se numără printre problemele agriculturii moderne. Aceste evenimente au un impact uriaș asupra producției deoarece limitează în mod semnificativ calitatea, disponibilitatea și accesibilitatea resurselor și compromit stabilitatea sistemelor alimentare din întreaga lume. În acest context, culturile rezistente la ger și dăunători, precum rapita, au prins avânt deoarece implică mai puține riscuri în fața schimbărilor bruște de temperatură.
Pe măsură ce se adaptează la aceste schimbări, fermierii ar putea, de asemenea, să atenueze emisiile de gaze cu efect de seră la care contribuie agricultura, prin adoptarea unor practici inteligente din punct de vedere climatic.
Eroziunea solului
Cea mai mare parte a aprovizionării cu alimente la nivel mondial depinde de sol, indiferent că este vorba de culturile agricole, de ierburi sau alte plante folosite pentru hrana animalelor.
Cu toate acestea, metodele actuale de producție, inclusiv monocultura și cultivarea intensivă a solului, au degradat solul productiv, nereușind să asigure randamentele agricole necesare pentru a susține nevoile populației globale în creștere. Astfel, culturile triticalelor sunt adesea preferate în locul culturilor de grâu, datorită potențialului de a produce mai multe boabe și rezistenței sporite în fața dăunătorilor.
Eroziunea solului reduce suprafața de teren disponibilă pentru agricultură, iar biodiversitatea în declin afectează polenizarea culturilor. În același timp, fermierii sunt presați să economisească apa și să utilizeze mai puține mașinării agricole.
Nevoile și așteptările consumatorilor
Fermierii sunt nevoiți să satisfacă cererea tot mai mare de alimente de calitate superioară. În ultimii ani, s-a trecut de la preocuparea pentru hrană suficientă la cea pentru hrană de calitate.
Astfel, societatea are așteptări din ce în ce mai mari de la agricultori în ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului, creșterea conținutului nutrițional al culturilor și reducerea la minimum a reziduurilor chimice în culturi și mediu.
Nevoia de investiții
Fermierii caută să investească în tehnologii, semințe și produse de protecție a culturilor ori aplicații de analiză a datelor de producție. În timp ce marii fermieri își pot permite să investească, micii fermieri nu au întotdeauna acces la variante accesibile de finanțare. Și apoi, ei sunt nevoiți să învețe cum să utilizeze la nivel profesionist aceste tehnologii pentru a-și îmbunătăți activitatea.
Deciziile privind afacerile ale unui fermier sunt influențate și de factori economici globali, cum ar fi fluctuația prețurilor la produsele de bază și problemele comerciale, precum și de faptul că o recoltă poate fi afectată de vreme, insecte sau boli.
Sectorul agricol nu este doar o sursă de materii prime, ci este, de asemenea, o sursă de locuri de muncă și este responsabil pentru asigurarea aprovizionării cu alimente a lumii. Țările cu sectoare agricole puternice prezintă adesea niveluri mai ridicate ale standardelor de viață.
Agricultura reprezintă, de asemenea, o piață cu prețuri foarte volatile. Acest lucru se traduce prin venituri relativ mici pentru fermieri și costuri substanțiale. În plus, fiind cu preponderență o componentă a vieții rurale, agricultura devine din ce în ce mai puțin populară în societatea modernă.
Insuficiența terenurilor agricole
O suprafață considerabilă de teren arabil disponibil la nivel mondial a fost compromisă ireversibil din cauza conversiei extensive a terenurilor și a metodelor agricole tradiționale, care duc la eroziunea solului, deșertificare și salinizare.
Unele țări au atins deja limita terenurilor cultivabile. În plus, suprafața terenurilor utilizate pentru producția vegetală este puțin probabil să crească în viitor, în principal din cauza urbanizării. De aceea, se menține presiunea pentru conservarea terenurilor arabile existente, în ciuda faptului că majoritatea acestora încep deja să se degradeze.
Populația în creștere
Populația mondială a atins 8 miliarde de locuitori și, dacă va continua în același ritm, în următorii 50 de ani această cifră se va dubla. Motivul este creșterea duratei de viață a oamenilor datorită, în mare parte, progreselor în domeniul sănătății publice și al medicinei, precum și al nutriției și igienei personale.
O consecință evidentă a creșterii populației este o cerere mai mare de alimente, dar dacă agricultura nu poate ține pasul, atunci situația se va înrăutăți.
În acest context, sectorul agricol trebuie să aplice schimbări pentru a oferi suficiente resurse alimentare nutritive, ceea ce reprezintă o provocare constantă pentru fermieri.
Așadar, o producție alimentară suficientă se bazează pe soluri nutritive și de bună calitate. Acesta este principalul motiv pentru care sunt necesare schimbări în sectorul agricol. Găsirea unor soluții va implica schimbarea modului în care cultivăm, ne hrănim și, eventual, schimbarea întregii industrii agrochimice.
Sursa foto: unsplash.com
Lasa un raspuns