Studii îndelungate asupra psihicului uman au demonstrat că mai mult de 80% din necazurile de care avem parte în viață sunt legate de visurile și speranțele deșarte cu care suntem obișnuiți să ne împovărăm. De la înghețata pe care părinții nu au bani s-o cumpere și până la trupul de manechin perpetuu al nevestei, suntem condiționați să ne dorim mereu imposibilul.

O scurtă excursie în DEX ne informează că termenul deziluzie înseamnă pierderea iluziilor, o înșelare a speranțelor, o dezamăgire sau o decepție. Totul sec și eminamente incorect, deoarece iluziile nu sunt ereditare, nu se învață la școală și nici nu le primești pe puncte la supermarket. Să încercăm să înțelegem deziluziile fără să înțelegem în prealabil modul în care în viața noastră apar iluziile este la fel de util ca frecția la un picior de lemn.

Cu toții visăm diverse lucruri, minuni care să ne schimbe viața sau șanse improbabile care să ne pună în situația de a trece deasupra statusului momentan. Cât visul este vis, nu are nimic nociv, mai mult ne ajută să parcurgem viața mai senini, dar în momentul în care îi permitem să devină iluzie, drumul către dezastru este deschis. Vom începe prin a renunța la o mică plăcere, apoi la un prieten și toboganul renunțărilor va continua până ne vom trezi singuri și goi. Să visăm este o preocupare plăcută pentru perioadele de răgaz, bună atunci când așteptăm vizita lui Moș Ene. Aceste visări au rolul de a ne ajuta să ne consumăm frustările înainte ca acestea să devină obsesii. În momentul în care permitem unui vis să devină iluzie ne vom trezi că uităm să mai facem lucruri utile existenței noastre zilnice pentru că dedicăm din ce în ce mai mult timp iluziei cu pricina.

Am avut norocul să am părinți echilibrați, oameni care-și consumau frustrările într-un joc, un joc în care trebuiau să cheltuiască 100 de mii de lei (perioada 1960-1968) într-o singură zi și să se întoarcă acasă cu taxiul pe datorie. Jocul se desfășura mereu duminica după amiază și constituia o siestă plăcută în care reușeau cumva să își tot cumpere ceea ce-și doreau cu banii pe care i-ar fi avut, dacă i-ar fi avut dezamorsând astfel dezamăgirile. Acest exercițiu glumeț m-a ajutat mereu în viață, deoarece așa am aflat cum se cheltuiesc banii, dar mai ales pe ce.

Prin reducere la unitate, putem spune că nu contează ce visăm atâta vreme cât ceea ce vrem face parte din ceea ce putem. Când visăm lucruri improbabile, fără șanse reale de reușită și permitem acestor visuri să ia hățurile vieții noastre, deziluziile vor fi la ordinea zilei.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.