Eficiența, durabilitatea și fiabilitatea conductelor din oțel le-au făcut să fie printre cele mai căutate materiale pentru sisteme de încălzire de-a lungul istoriei omenirii. Chiar dacă în zilele noastre sunt disponibile și alte materiale pentru inaugurarea sistemelor de încălzire, țevile din oțel tot rămân o variantă bună de luat în calcul. Dar ce le face să fie atât de căutate? 

 

Care sunt principalele avantaje?

Pentru a determina eficiența tehnică a țevilor din oțel de la Tevi-laminate.ro e necesar să ne uităm la procesul lor de producție. Din perspectiva producției, țevile pot fi sudate sau fără sudură. Cele sudate sunt cusute dintr-o foaie de material metalic, iar cele fără sudură trec prin niște echipamente mai sofisticate. Însă printre principalele avantaje se numără: 

 

  • Nivelul ridicat de conductivitate termică

 

Acest aspect este unul foarte important, în special în sistemele de încălzire destinate spațiilor rezidențiale întrucât va îndeplini, cel puțin parțial, funcția de dispozitiv de încălzire. Acest lucru se va face prin intermediul suprafeței metalice care va transfera căldura primită în spațiul camerei. 

 

  • Nivelul redus de expansiune termică 

 

Acesta este, de asemenea, un detaliu destul de important în alegerea sistemului de încălzire prin țevi de oțel întrucât va face nenecesară utilizarea produselor de construcție cu pereți groși. 

 

  • Puterea

 

Datorită puterii pe care o au aceste țevi, liniile de presiune înaltă sunt create doar în baza acestora. 

 

  • Accesibilitatea

 

Un ultim mare avantaj este dat de prețul relativ scăzut al oțelului, fapt ce va determina creearea unor opțiuni „de buget” pentru alimentarea cu căldură. 

 

 Care sunt principalele dezavantaje?

 

La fel ca orice produs, sistemele de încălzire prin țevi de oțel prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Printre dezavantajele determinate de specialiști se încadrează: 

 

  • Sensibilitatea la coroziune

 

Metalul nu are o rezistență ridicată la mediile agresive și oxidante, însă există o soluție pentru această problemă. Oțelul galvanizat poate determina creșterea cu până la 10-15 ani a duratei de viață a conductelor. 

 

  • Masa ridicată

 

Țevile din oțel au o masă ridicată, fapt ce va determina necesitatea unui efort fizic semnificativ pentru montarea acestora. 

 

  • Rigiditatea materialului

 

Oțelul este un material rigid, ce poate fi îndoit doar prin expunerea la o sursă de căldură. Iar pentru formarea liniei, conectarea conductelor din oțel necesită elemente ușor îndoite sau chiar ondulate. 

 

  • Conductivitatea electrică 

 

Proprietatea unui material de a conduce energia electrică este un aspect important când vine vorba de amenajarea unui sistem de încălzire bazat pe cazan electric. 

 

Clasificarea țevilor din oțel

 

Industria metalurgiei folosește trei mari tipuri de oțel pentru producerea țevilor: oțel negru, oțel galvanizat și oțel inoxidabil. 

Oțelul negru a fost foarte folosit în perioada anilor 1970-1990 în producerea conductelor de apă și căldură. Însă acestea sunt foarte sensibile la coroziune, fapt ce va determina apariția fulgilor de rugină în lichidul de răcire. Acesta este principalul motiv pentru care țevile din oțel negru se găsesc astăzi destul de ieftin.  

Oțelul galvanizat a fost proiectat fix pentru combaterea fenomenului de coroziune prin aplicarea unui strat de acoperire cu zinc, fapt ce determină și creșterea duratei de viață a conductei din oțel negru. Însă stratul de acoperire nu este unul complet, ci unul parțial cât să încetinească procesul de coroziune a materialului de bază. 

Oțelul inoxidabil nu reprezintă o soluție profitabilă din pricina complexității procesului de prelucrare a oțelurilor rezistente la coroziune, dar și din pricina costului ridicat. 

Ca o concluzie, trebuie menționat că instalarea unui astfel de sistem, precum și alegerea țevilor, reprezintă niște deciziii și activități pentru care este recomandată prezența specialiștilor în domeniu pentru a evita crearea oricărui fel de probleme. 

 

Sursa foto: Pixabay

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.