A început ancheta penală în cazul adopţiei cu scandal din Baia de Aramă. Procurorul general al României vrea revizuirea adopţiei şi cere ca Sorina, fetiţa de şapte ani, să rămână în ţară până se lămureşte situaţia. Sunt anchete în lanţ legate de acest caz, care se complică de la o zi la alta. Asistenţii maternali susţin că le-au fost falsificate semnăturile pe actul prin care renunţau la adopţia copilului. 

Bogdan Licu, procuror general interimar: Vor fi verificate absolut toate faptele care au condus la această situaţie nefericită

Procurorul general solicită ca Sorina, fetiţa ridicată din Baia de Aramă, să nu părăsească ţara până la lămurirea cazului

Ana Birchall, ministrul Justiţiei: Asemenea gesturi, asemenea situaţii, nu mi-aş dori să mai văd niciodată în România

Bogdan Licu, procuror general interimar: Eu personal consider că minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării

Mai marii din Justiţie verifică modul în care procurorarea, alături de mascaţi, angajaţi de la Protecţia copilului şi poliţişti au procedat în cazul Sorinei, fetiţa de şapte ani, luată de la asistenţii maternali şi dată familiei adoptivă.

Avea sau nu voie procuroarea să o ia pe fetiţă din moment ce mandatul pe percheziţie era pentru ridicarea de probe şi înscrisuri?

Tena Tulitu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova: Doamna procuror nu a luat fetiţa. Doamna procuror a constatat că este reţinută ilegal de familia Şărămat şi a fost predată părinţilor şi a fost prezentată la Medicină Legală deoarece se efectuează cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului

Ramona Săcărin, mama adoptivă a fetiţei: Copilul nu putea fi dus la IML pentru investigaţii decât cu părinţii lui şi cu acordul părinţilor, noi fiind părinţii, a trebuit să fim acolo

Se fac verificări la DGASPC Mehedinţi şi DGASPC Dolj, în cazul fetiţei ridicate de la Baia de Aramă

Un asistent social şi un psiholog au fost martorii scenelor în care fetiţa este luată cu forţa din casă.

Am întrebat de ce nu a intervenit asistentul când a văzut că procuroarea tragea de fetiță pentru că era acolo să apere drepturile copilului, autorităţile au răspuns că au respectat procedura.

Între timp, autorităţile vor revizuirea procesului de adopţie. Cererea a fost făcută de procurorul general interimar care solicită şi interzicerea părăsirii ţării de către fetiţă.

Procuroarea Mihaela Iorga Moraru a fost trimisă de la Bucureşti pentru a coordona cercetările din Mehedinţi. Şi echipe ale ministerului Muncii au plecat în ţară, în vreme ce ministrul a prezentat astăzi un raport premierului Viorica Dăncilă.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Echipele de control sunt şi la DGASPC Mehedinţi şi la DGASPC Dolj. Vom trimite şi solicitare în Statele Unite ale Americii, avem această posibilitate

Sorina este de patru zile cu familia adoptivă, care a dat asigurări că este bine. Fetiţa a fost adoptată după şapte ani în care a fost crescută de asistenţii maternali din Baia de Aramă.
Oamenii fac noi acuzaţii şi spun că autorităţile ar fi falsificat acte în timpul procesului de adopţie.

De altfel, oamenii vor să dovedească cu documente că au cerut ca fetiţa să rămână la ei.

Asistenţii maternali sunt sprijiniţi de sute de oameni care au protestat pentru a patra zi la rând.

Dacă se va dovedi că a intervenit abuziv, procuroarea Maria Piţurcă riscă excluderea din Magistratură. CSM a sesizat şi Inspecţia Judiciară în acest caz. Potrivit statisticilor, anul trecut au fost încheiate 41 de adopţii internaţionale.

Sursa: Observator

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.