Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte 19 fabrici, atrage atenţia că o parte din medicamentele fabricate în ţară riscă să dispară în curând de pe piaţă, ca urmare a exploziei preţurilor la utilităţi şi materii prime. PRIMER solicită autorităţilor măsuri urgente de revizuire a modul de calcul al preţului la medicamente.

„O parte din medicamentele fabricate în ţară riscă să dispară în curând de pe piaţă, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300 la sută faţă de anul trecut, la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, în lipsa unei reacţii rapide din partea autorităţilor pentru calculul preţului la medicamente, care să reflecte variaţiile din economia reală actuală”, a transmis joi PRIMER într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, PRIMER a spus că din cauza „situaţiei critice” cu care se confruntă fabricile de medicamente din ţară, acestea ar putea, în curând, să oprească producţia anumitor medicamente fabricate local.

„Creşteri şi de trei cifre ale preţurilor la ingrediente active farmaceutice, faţă de 2021. Astfel, preţurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creşteri extraordinare, comparativ cu anul anterior: Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar preţul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar câteva exemple de majorări semnificative”, susţine PRIMER.

Preţurile materiilor prime au crescut considerabil

De asemenea, preţurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice au crescut simţitor, cu până la 150%, faţă de anul trecut. PRIMER a dat ca exemplu preţul la amidon porumb modificat, care a crescut cu 155%, la acid benzoic – 147 %, la carbonat de calciu – 112%, acid clorhidric diluat – 107%, hidroxid de sodiu – 92%.

„Mai mult decât atât, unele materii prime s-au scumpit şi cu 1.570%, cum este în cazul excipientului Gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se, astfel, cu o situaţie generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale şi materii prime folosite in industria farmaceutică. La acestea se adaugă şi presiunea scumpirilor record la energie electrică şi gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esenţiale care se reflectă în costurile de producţiei ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale”, au mai transmis producătorii de medicamente.

PRIMER susţine că pacienţii români vor suporta consecinţele negative ale acestor scumpiri uriaşe, pentru că vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente din farmacii, pentru că nu vor mai putea fi fabricate „din cauza creşterii continue şi tot mai accentuate a preţurilor la materiile prime şi utilităţi”.

„PRIMER solicită autorităţilor să intervină, faţă de toate aspectele menţionate anterior, cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al preţului la medicamente, astfel încât variaţiile din economia reală actuală să se reflecte în preţul medicamentului, pentru a susţine continuitatea producţiei interne de medicamente precum şi accesul pacienţilor români la tratamente”, mai arată sursa citată, potrivit observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.