Marți, 22 noiembrie 2016, în intervalul orar 9:00 – 12:30, la sediul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ), o delegație a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a luat parte la o serie de întâlniri care au avut drept țintă rezolvarea unora dintre problemele cu care se confruntă salariații din învățământul preuniversitar românesc. 

La Ministerul Educației s-a discutat cu secretarul de stat Vlad Laurențiu, cu directorul general Păunică Mihai – Director General și cu secretarul de stat, Anisie Monica Cristina.

Principalele subiecte dezbătute au fost despre asigurarea sumelor necesare plății salariilor pentru trimestrul al IV-lea al anului calendaristic 2016, cuprinderea în bugetul de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata ultimelor tranșe din drepturile salariale obținute prin sentințe judecătorești, rezolvarea problemei plății dobânzilor prin cea de-a două rectificare bugetară din 2016, concluzii pe tema concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/director adjunct din 2016 și propuneri de modificare a metodologiei în perspectiva organizării și desfășurării viitorului concurs.

fsli-suceava

Timp de două ore, peste 120 de profesori din județele Suceava, Argeş, Bacău, Buzău, Călăraşi, Constanța, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, membri ai sindicatelor afiliate la FSLI, au participat la pichetarea sediului Ministerului Finanţelor Publice în încercarea de a-i convinge pe cei care conduc acest minister să aloce sumele necesare pentru plata dobânzilor penalizatoare pe care, în numele membrilor lor, sindicatele din învățământ le-au câştigat în instanţele judecătorești.

Conform unui comunicat de presă trimis de Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, întâlnirea a scos în evidență lipsa de interes a factorilor decizionali pentru problemele profesorilor și faptul că în această perioadă sunt mult mai concentrați pe alte subiecte. „Spun acest lucru pentru că, deși ne-a văzut încă de când a sosit la birou, Secretarul de Stat Vlad i-au trebuit 90 de minute pentru a-și face timp pentru noi, în timp ce la Ministerul Finanţelor Publice nu s-a găsit nimeni, ministrul, secretar, subsecretar de stat sau măcar vreun director, care să stea de vorbă cu noi pentru a vedea care sunt problemele pentru rezolvarea cărora eram acolo, stând în frig două ore”, a declarat președintele ASI Suceava, Giani Leonte.

Guvernul României a aprobat miercuri, 23 noiembrie, a II-a rectificare pe anul în curs. La bugetele locale au fost alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor autorităților administrației publice locale. Banii vor fi folosiți astfel: 170 milioane lei pentru cheltuieli de personal aferente unităţilor de învățământ preuniversitar și 938.3 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
„Deși sindicaliștii au fost asigurați că există un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului care ar fi trebuit aprobată în ședința de lucru a Executivului pentru a rezolva și problema plății dobânzilor, pretextând lipsa de fonduri, primul-ministru nu a consimțit ca în textul documentului amintit să se facă vreo referire la rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor necesare plății dobânzilor în învățământ”, a mai declarat Giani Leonte.

La nivelul județului Suceava sindicaliștii vor face adrese către toate consiliile locale prin care le vor solicita să facă plata către cadrele didactice care dispun de sentințe definitive.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.