Programul de guvernare al PNL, PSD, UDMR – coaliție care se auto-intitulează Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate – prevede, conform documentului obținut de Profit.ro, prevede deducerea unei sume de 1.000 lei/lună din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr, respectiv de 750 lei/lună pentru firmele care angejează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Prograul prevede, de asemenea, tichete de muncă pentru formalizarea muncii lucrătorilor casnici, respectiv simplificarea activității meseriei de bonă, proiecte anunțate anterior de Profit.ro ca fiind avute în vedere de guvernanți.

Guvernul Ciucă promite următoarele scheme pentru angajarea tinerilor și persoanelor de peste 55 ani: – Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună, deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Suma este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Măsura are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.

– Instituirea unei sume de 750 lei/lună, deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Suma este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Măsura are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.

De asemenea, Guvernul Ciucă promite ”introducerea unui sistem de tichete de muncă pentru formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”. După cum a relatat Profit.ro, fostul executiv prevăzuse că plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar.

O altă măsură preconizată de Guvernul Ciucă este simplificarea activității meseriei de bonă, pentru accesul mai facil al familiilor la servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timp de zi. Profit.ro a anunțat anterior că bonele vor putea fi angajate cu contract individual de muncă încheiat şi de o persoană fizică, părinte sau, după caz, reprezentantul legal al copilului, conform unor modificări legislative pregătite de foștii guvernanți. De asemenea, persoanele care au dobândit calificarea de baby-sitter se vor putea angaja ca bone, iar condițiile de calificare vor fi simplificate, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.