Abordarea corectă a dezvoltării unui oraș trebuie să fie caracterizată de echilibrul dintre proiectele mari, de anvergură, care vor genera profilul şi identitatea oraşului, și detaliile confortului urban de care fiecare cetăţean are nevoie.

„În democraţiile consolidate, proiectele urbane de dezvoltare sunt asumate de 2-3 generaţii, sunt proiecte care s-au derulat pe parcursul a zeci de ani, iar beneficiile pe termen mediu şi lung sunt evidenţiate clar în cărţile de vizită ale oraşelor model din Europa”, a menționat Băișanu.

Proiectele candudatuli ALDE pentru municipiul Suceava

1.Stabilirea identității urbane a orașului

Fără să stabilim clar în ce fel de oraş dorim să trăim, oraşul nostru va rămâne captiv unei abordări urbane minimale, haotice, de supravieţuire. Identitatea va genera obiective pe termen mediu şi lung, va genera proiecte mari de investiţii şi o poziţionare clară în rândul municipiilor reşedinţă de judeţ din România.

Soluții: evaluarea specializată/autorizată a potenţialului integrat de dezvoltare care să cuprindă toate elementele de oportunitate: economice, culturale, sportive, academice, turistice, ecumenice etc.; întocmirea unui raport şi a unui proiect de dezvoltare pe termen mediu şi lung, 10-20 de ani; dezbatere publică pe această temă; validare prin referendum; coeziune socială şi politică; implementare.

2.Suceava trebuie să fie un oraș modern și european

Racordarea oraşului nostru la realităţile europene şi modernizarea acestuia din toate punctele de vedere, fără a compromite minunata zestre istorică a cetăţii noastre, va fi un proiect care va aduce o dezvoltare armonioasă întregii comunităţi.

Soluții: voi schimba modul haotic în care acest oras se dezvoltă, atât pe verticală cât şi pe orizontală; voi propune oraşului un model arhitectural modern, dar care să păstreze cu sfinţenie zestrea noastră culturală; voi lega oraşul la axele europene de dezvoltare urbană.

De asemenea, voi investi resursele necesare pentru a genera premisele unei schimbări fundamentale de mentalitate: acel sinistru „la noi nu se poate” va dispărea în timpul mandatului meu.

3.Suceava și democrația participativă

Îmi doresc un oraş în care oamenii să fie parte a procesului de decizie. Sunt convins că doar prin implicarea colectivă vom reuşi să ne depăşim condiţia. Am decis să iniţiez, imediat după preluarea mandatului, Asociaţia oraşului Suceava în care Primăria va fi parte, un forum public de dezbatere a tuturor temelor care au legătură directă cu viaţa fiecăruia dintre noi. Voi conduce Primăria pentru oameni şi împreună cu ei, folosind foarte des instrumentul consultării populare, referendumul.

4.Stoparea imediată a devalizării bugetului local

Voi iniția imediat un referendum care să decidă dacă orașul va renunța sau nu la sistemul centralizat și falimentar de încălzire. Centralele individuale sunt soluția aleasă de alte 245 de orașe din România, iar primăria trebuie să rezolve urgent această problernă. Se cheltuiesc milioane de euro anual fără niciun fel de viziune, termia este cel mai relevant exemplu in acest sens. Voi analiza imediat toate contractele în derulare așa încât banii cetățenilor să nu mai fie cheltuiți în funcție de interesele unui anume grup de „băieți deștepți”, iar relația dintre Primăria Suceava și terți va fi una transparentă și impecabilă din punct de vedere legal! Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea, sucevenii vor avea primarul lor!

5.Transparență totală în Primăria Suceava

Transparenţa totală în Primăria Suceava va fi una din priorităţile mandatului meu. Cheltuirea haotică a banului public a transformat Suceava într-o ruină, iar modelul ocult în care se investesc banii sucevenilor trebuie imediat eliminat.

Soluții: fiecare factură va fi publicată pe site-ul Primăriei. Ședintețe Consiliului Local vor fi transmise online, în direct. De asemenea, audiențele primarului și a viceprimarilor vor fi transmise online, în direct. Licitaţiile vor fi transparente, sedinţele de deschidere a ofertelor vor fi transmise online, în direct. Toate contractele Primăriei Suceava vor fi desecretizate.

Proiecte pentru oamenii orașului

1.Suceava, un oraș curat, un oraș oglindă

Soluții: de curăţenia oraşului se ocupă o firmă de salubritate, trebuie evaluat corect modul în care această firmă işi face treaba. Voi construi un alt model de relaţie între Primărie şi asociaţiile de proprietari; şi acestea trebuie să se implice, mai ales pe zonele care aparţin de drept asociaţiilor de proprietari. Voi deschide o linie verde la care cetăţenii pot semnala punctual orice abatare de la programul de curăţenie a oraşului. Ridicarea gunoiului menajer trebuie făcută în graficul asumat de către firma prestatoare; nu voi tolera niciun fel de excepţie. Voi suplimenta numărul coşurilor de gunoi şi vom achiziţiona mobilier nou, specific. Nu am de gând să spun sucevenilor că vor avea un oraş curat, spun că vom avea cu toţii „UN ORAŞ OGLINDĂ!”

2.Asfaltarea tuturor străzilor din oraș și refacerea trotuarelor

Soluții: voi evalua imediat toate, absolute toate contractele, care stau la baza activităţii de reparaţie şi întreţinere străzi şi trotuare. Voi modifica imediat, în favoarea cetăţeanului, modul în care se fac astăzi caietele de sarcini pentru licitaţiile din Suceava. Voi creşte perioadele de garanţie a lucrărilor aşa cum se practică la nivel european, cu perioade de garanţie de cel puţin 9-12 ani de zile. Voi face recepţia lucrărilor personal, însoţit de specialişti în acest domeniu, iar nivelul de exigenţă va fi cel mai crescut din ţară, în acest sens. Voi trage la răspundere fiecare societate de construcţii care a lucrat în ultimii 12 ani de zile şi nu a respectat garanţia lucrărilor. Voi asfalta cu prioritate străzile de lut rămase după 3 mandate ale actualului primar.

3.Piețe, siguranță publică, iluminat public, câini fără stăpân

Soluții: investiţii reale în pieţele agroalimentare, modernizarea lor la detaliu. Reevaluarea regulamentului de funcţionare a pieţelor, regândirea modului de autorizare, eliminarea speculei şi a comerţului ilegal, exigenţă maximă în ceea ce priveşte igiena şi serviciile oferite cetăţeanului. Angajarea Poliţiei Locale într-un proiect modern şi european de prevenţie şi sancţionare a abaterilor de la conduita publică. Alocarea de responsabilităţi clare pentru Poliţia Locală. În fiecare scară de bloc va fi afişată fotografia şi numărul de telefon al poliţistului local care va răspunde de acea zonă.

4.Rezolvarea problemei traficului în Suceava

Soluții: realizarea unui studiu profesionist de trafic urban. Rezolvarea, o dată pentru totdeauna, a semaforizării sincronizate. Transformarea TPL într-o societate cu adevărat performantă, din toate punctele de vedere, aşa încât călătoria cu autobuzul să nu fie un coşmar, ci un mod civilizat şi sigur de transport. 68% dintre europeni merg la serviciu cu autobuzul sau metroul. Aşa este normal, în această direcţie trebuie să ne îndreptăm şi noi. Renunţarea la trecerile de pietoni care îngreunează traficul pe artera principală şi construirea de pasarele supraterane, după modelul DN1 şi DN1A, ieftine şi sigure.

5.Suceava are nevoie de parcuri, oamenii orașului au nevoie de liniște

Soluții: voi acorda fonduri suplimentare pentru reamenajarea parcurilor sucevene; le voi igieniza şi voi regândi, cu ajutorul Poliţiei Locale, modul în care se monitorizează păstrarea acestor spaţii de relaxare; voi împrospăta tot mobilierul urban specific.Vom monta suficiente coşuri de gunoi şi toalete publice, aşa încât să nu mai existe niciun fel de explicaţii când nu se va păstra curăţenia; voi ilumina corespunzător aceste parcuri. Voi dezvolta proiecte cu ONG-uri pentru ca în fiecare sfârşit de săptămână aceste parcuri să găzduiască activităţi culturale sau sportive.

6.Locuri de joacă pentru copii

Soluții: voi reface la standarde europene toate locurile de joacă pentru copiii care reclamă acest lucru; fiecare loc de joacă pentru copii va avea covor de tartan; voi monta mobilier specific/modern, cu grad minimal de posibile accidentări; voi monta camere video pentru monitorizarea acestor locuri de joacă şi voi sancţiona aspru deteriorarea acestor locuri de joacă. Voi identifica soluţii pentru construirea a cât mai multe astfel de locuri de joacă, printr-o optimizare totală a spaţiilor libere.

7.Locuri de parcare

Soluții: inventarierea cadastrală a tuturor spaţiilor dintre blocuri; identificarea spaţiilor care se pretează pentru amenajarea de parcări ecologice. Găsirea unui echilibru între spaţiul verde dintre blocuri şi locurile de parcare necesare. Recensământ obligatoriu, pe cartiere si cvartale de locuinţe, al întregului parc auto al Sucevei. Deschiderea unor dezbateri publice punctuale, pentru fiecare cartier în parte si lansarea unor microreferendumuri pentru găsirea celei mai bune decizii în legătură cu folosirea corectă a spaţiilor disponibile dintre blocuri.

8.Creșe, grădinițe, after-school, învățământ doar de dimineață și abonamente gratuite pentru elevi, burse pentru premianți și olimpici

Soluții: voi evalua imediat necesarul de locuri în creşe, grădiniţe şi after-school-uri din oraşul nostru. Extinderea, acolo unde este posibil, a spaţiilor din creşe şi grădiniţe. Construirea de noi creşe şi grădiniţe în fiecare cartier. Dimensionarea corectă a personalului didactic necesar şi dezvoltarea de programe, finanţate de Primărie, pentru educaţia extracuriculară a copiilor. After-school pe lângă fiecare şcoală din municipiu, investiţiile sunt minime. Voi oferi din nou copiilor noştri grădiniţa în care astăzi îşi desfăşoara activitatea PNL

9.

Suceava are nevoie de zone de agrement

Soluții: sunt doar două locuri în care se poate investi la modul serios, în proiecte pentru zone de agrement: Parcul Șipote şi zona albiei Sucevei. Voi identifica modelul corect al investiţiilor, abia după evaluări profesioniste a oportunităţilor tehnice şi financiare şi după stabilirea viziunii de dezvoltare. Voi lansa în dezbatere publică şi modelul pe care îl vom implementa în oraşul nostru; oamenii vor avea la dispoziţie suficiente exemple, corect prezentate.

10.Suceava trebuie să aibă grijă de pensionari

Soluții: pensionarii vor primi abonamente gratuite pentru transportul public local. Asigurarea de spaţii pe care să le dăm în folosinţă gratuită pensionarilor pentru ca ei să-şi desfăşoare activităţi specifice, să-şi petreacă timp liber, sărbătorile sau zilele de naştere. Voi organiza permanente consultări cu pensionarii, aşa încât dialogul să fie unul constructiv si să genereze soluţii pentru o viaţă mai bună.

11.Voi finanța corect sportul și cultura

Soluții pentru cultură: voi lansa un model de finanţare a culturii după modelul folosit şi astăzi în Sibiu, fosta capitală culturală europeană. Voi infiinţa o Comisie de finanţare care va aloca bugete oricărui proiect scris de către oricine doreşte să dezvolte cultura în Suceava. Voi lansa un concurs de proiecte, aşa încât în perioada 1 mai – 1 octombrie, în fiecare sfârşit de săptămână să existe câte un eveniment cultural în oraşul nostru.

Soluții pentru sport: voi face tot ce este posibil ca pe lângă echipa noastră de fotbal să fie adus un sponsor foarte serios. Finanţarea echipei se va face într-o proporţie corectă cu fondurile pe care le va aduce sponsorul. De asemenea, primarul trebuie să găsească sponsorul. Voi finanţa sportul universitar. Universitatea noastră trebuie să aibă o echipă competitivă în handbal, deoarece avem tradiţie în acest sport.

12.Tinerii au nevoie de argumente pentru a rămâne în orașul unde s-au născut

Soluții: locuri de muncă bine plătite; dezvoltarea corectă a potenţialului universitar. Un oraş cu Universitate trebuie sa fie oraş viu, proaspăt, dinamic, european. Dezvoltarea culturală a orasului; dezvoltarea fenomenului sportiv.

13.Locuri de muncă și mediul economic

Soluții: evaluarea identității urbane și a planului integrat de dezvoltare; identificarea corectă a viitorului profil economic al orașului și derularea de investiții structurale pentru crearea de locuri de muncă. Stabilirea comunicării strategice și de lobby, la nivel național și european, pentru atragerea de investitori. Investitorii nu vin! Investitorii se aduc! Crearea cadrului legal și ofertant din punct de vedere al infrastructurii pentru definirea unei zone economice speciale. Stabilirea unui parteneriat foarte serios cu Universitatea Suceava pentru deschiderea unui circuit integrat pentru crearea de locuri de muncă. Investitorul vine doar dacă există forță de muncă calificată, iar autonomia universitară poate introduce în facultăți specializările de care investitorii strategici vor avea nevoie.

Sucevenii merită respect și prețuire! Trebuie să învățăm din nou să ne iubim orașul!

Este la îndemâna fiecăruia dintre noi să-şi dorească cu adevărat să facă parte din viaţa acestui oraş. Trebuie să renunţăm la micile orgolii personale care compromit renaşterea unui sentiment corect de mândrie şi patriotism local. Împreună putem face mult mai multe decât fiecare în parte. Suntem diferiţi, dar ne dorim cu toţii normalitate, linişte, locuri de muncă, respect şi viitor, iar pentru toate acestea cred că este momentul să învăţăm din nou să ne iubim oraşul. Dacă vom avea încredere unii în ceilalţi, dacă ne vom respecta, dacă ne vom ajuta, dacă vom înţelege că nu trăim singuri, ci alături de toţi ceilalţi, orașul, care astăzi are atât de mare nevoie de noi, ne va intoarce, așa cum știe el mai bine, infinit RESPECT ȘI PREȚUIRE!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.