Un proiect lansat recent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii precizează că programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli ar putea continua și în anul școlar 2013 – 2014. Potrivit documentului, distribuția fructelor ar urma să înceapă pe 16 septembrie, cu aproximativ două luni mai devreme față de anul trecut.

Programul Fructe în școli este reglementat prin HG nr.1.154/2012 și a fost lansat de Guvern încă din 2010. Potrivit acestui act normativ, în anul școlar 2012-2013 au fost acordate gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioadă de maxim 89 de zile de școlarizare, începând cu 3 decembrie 2012.

Guvernul vrea să continue programul de distribuție a fructelor în școli și în anul școlar 2013 – 2014. Astfel, pentru respectivul an școlar, urmează să se acorde gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioadă de 85 de zile de școlarizare. Programul urmează să se desfășoare în perioada 16 septembrie 2013 – 30 iunie 2014.

În plus, pe lângă distribuția de fructe, proiectul mai include câteva măsuri adiacente și anume organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la stațiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente și organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalități practice educative care să contribuie la dezvoltarea competențelor elevilor și prin activități de grădinărit.

În ceea ce privește premiile care ar urma să se acorde cu ocazia organizării concursurilor tematice, acestea vor consta în cărți, diplome, coșuri cu fructe și legume, răsaduri de legume destinate elevilor, iar pentru unitățile de învățământ premii constând în dotări săli de curs sau materiale didactice. Documentul stabilește că este interzisă acordarea de premii în bani.

De asemenea, banii necesari implementării măsurilor adiacente menționate mai sus ar urma să fie suportate de bugetele locale ale județelor, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și nu vor putea depăși 10% din fondurile instituțiilor publice.

Conform dispozițiilor aflate în dezbatere publică, autoritățile sunt obligate să implementeze cel puțin una dintre măsurile adiacente.

Bugetul pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli pentru anul școlar 2013 – 2014 este de 61.282,66 mii lei.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.