La nivelul judeţului Suceava, în perioada 07 – 11 noiembrie 2016 se va desfăşura un amplu program de prevenire a accidentelor rutiere sub egida „Săptămâna educaţiei rutiere – Educaţia pentru viaţă contează!”.

Demersul reprezintă o acţiune comună iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi vizează derularea unor activităţi în sistem integrat desfăşurate de poliţişti şi cadre didactice în vederea creşterii gradului de siguranţă rutieră a elevilor.

Activităţile preventive vor fi direcţionate către grupul ţintă în mod diferenţiat, cu utilizarea unor instrumente şi modalităţi adaptate diferitelor categorii de vârstă şi capabilităţi de înţelegere.
Poliţiştii de proximitate sau cu atribuţii pe această linie, poliţiştii rutieri, poliţiştii din cadrul secţiilor şi posturilor de poliţie vor derula în perioada 07 – 11.11.2016 cel puţin câte o activitate de prevenire a accidentelor rutiere în fiecare unitate de învăţământ de pe raza de competenţă. Activităţile, stabilite de comun acord cu cadrele didactice vor viza informarea, responsabilizarea şi conştientizarea cu privire la riscul rutier şi respectarea legislaţiei rutiere, fiind destinate atât elevilor din ciclul preşcolar, cât şi ciclului primar, gimnazial şi liceal.
Acţiunile vor fi desfăşurate în toate unităţile de învăţământ preuniversitar, urmărindu-se captarea atenţiei prin activităţi interactive adresate unui grup ţintă cât mai numeros.
Peste 300 de poliţişti din cadrul IPJ Suceava, subunităţilor, secţiilor şi posturilor de poliţie vor fi angrenaţi în aceste activităţi. Acţiunile de prevenire vor fi desfăşurate în peste 700 de unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural, beneficiari urmând a fi cca. 25.000 de elevi.
Programul a fost iniţiat odată cu finalul vacanţei intermediare a elevilor din ciclul primar şi vizează, în principal, informarea copiilor cu privire la regulile ce trebuie respectate în calitate de pietoni şi biciclişti.
Pentru ciclul preşcolar şi primar, poliţiştii au pregătit prezentări power-point, filme educative şi concursuri interactive în cadrul cărora copiii să conştientizeze că stradă nu este un loc de joacă, să dobândească informaţii minime despre ce înseamnă calitatea de pieton şi ce reguli trebuie să respecte la traversarea străzii.
Pentru ciclul gimnazial şi liceal, poliţiştii au pregătit, de asemenea, prezentări şi filme adaptate grupei de vârstă, cu evidenţierea inclusiv a unor accidente rutiere reale petrecute în ultima perioadă pe raza judeţului Suceava.
Subsumată educaţiei pentru formarea abilităţilor de viaţă, educaţia rutieră sau, mai degrabă, educaţia pentru prevenirea riscului rutier, urmăreşte formarea abilităţilor şi competenţelor rutiere personale, de grup şi sociale în rândul preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar.
Copiii, reprezintă grupul cel mai vulnerabil în ceea ce priveşte riscul rutier generat de indisciplina pietonală. În ultimii ani, adolescenţii au devenit tot mai des şi victime ale unor evenimente rutiere în calitate de biciclişti sau conducători de mopede. Consecinţele acestor evenimente rutiere sunt din cele mai grave atât în plan personal cât şi social. Astfel de evenimente generează o stare de vulnerabilitate şi insecuritate comunitară şi împiedică dezvoltarea unui climat de normalitate evolutivă.
„Educaţia pentru viaţă contează!” este cel mai amplu program de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea copiilor iniţiat la nivelul IPJ Suceava. După „Săptămâna Educaţiei Rutiere”, din perioada 07 – 11.11.2016, programul va planifica alte săptămâni tematice, fiind vizată şi pregătirea elevilor pentru vacanţa de iarnă şi riscurile rutiere implicite, dar şi sensibilizarea şi responsabilizarea adulţilor cu privire la problematica rutieră.

Poliţiştii reamintesc câteva reguli minime care, respectate, vă pot feri de evenimente rutiere:
ATENŢIE COPII !
►Traversaţi strada numai pe marcajul pietonal (“ZEBRA “), prin dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde a acestora;
►Înainte de a traversa prin aceste locuri, asiguraţi-vă atent din ambele părţi şi convingeţi-vă ca în acel moment nu se apropie nici un autovehicul ;
►Traversarea nu se face în fugă, ci în pas vioi şi perpendicular pe axa drumului;
►Pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circulă numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine;
►După coborârea din mijloacele de transport public nu traversaţi strada prin fata ori prin spatele acestora;traversarea se face numai după plecarea lor din staţie, dar şi atunci numai prin locurile rezervate trecerii;
Nu vă deplasaţi cu rolele pe partea carosabilă a drumurilor publice !

ATENŢIE PĂRINŢI !

►Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în timpul folosirii locurilor de joacă, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport în comun;
►Cele mai sigure locuri de joacă sunt cele pe unde nu circula maşini, respectiv terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a şcolii şi a grădiniţei;
►În toate împrejurările, stimaţi părinţi, respectaţi regulile de circulaţie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici !

ATENŢIE BICICLIŞTI !

►Conducerea bicicletelor pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani şi cu respectarea prevederilor legale !
►Nu faceţi slalom printre maşini; Evitaţi drumurile intens circulate;
►Pentru a nu fi victimele accidentelor de circulaţie , vă rugăm dragi copii, să ţineţi seama de regulile de circulaţie !

educatie-rutiera-1 educatie-rutiera-3

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.