Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede îngheţarea pensiilor în acest an, neacordarea de vouchere de vacanţă și eliminarea acelui spor de 30% care era acordat până acum angajaților din prefecturi implicaţi în activităţi de combatere a pandemiei. Proiectul mai prevede că studenţii vor plăti jumătate din preţul biletelor pentru călătoria cu trenul.

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de OUG care prevede măsurile fiscal-bugetare pe 2021

Potrivit Agerpres, proiectul de act normativ prevede că valoarea punctului de pensie se menţine anul acesta la 1.442 lei și abia din 2022 să fie majorat cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat„, se precizează în nota de fundamentare.

Sporul dat angajaților din prefecturi pentru lucrul în contextul pandemiei nu va mai fi acordat, motivul fiind că acesta a creat o situaţie discriminatorie şi a generat nemulţumiri în rândul altor categorii de angajați implicați și ei în activităţi de prevenire şi combatere a COVID-19.

Ministerul de Finanțe a mai propus și amânarea până în aprilie 2022 a intrării în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar, care trebuia aplicată din primăvara acestui an. Asta pentru că legea instituie drepturi de natură salarială şi de asistenţă socială cu impact asupra bugetului de stat generat.

Proiectul de Ordonanță de Urgență mai prevede că studenţii beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Vor beneficia de gratuitate doar studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.