Deputat PDL de Suceava, Prof. univ. Sanda-Maria Ardeleanu, împreună cu colegii deputați Raluca Turcan și Gheorghe Ialomiţianu, a depus miercuri, 25 septembrie, la Camera Deputaților, inițiativa legislativă – “BURSA INVESTITORULUI”.

Inițiativa legislativă propune un set de măsuri care pot conduce la compatibilizarea sistemului educaţional cu piaţa muncii.

“Având în vedere că piața muncii cere tot mai multă calificare şi performanță iar cei ieșiți de pe băncile școlii nu le oferă, incompatibilitatea între sistemul de învăţământ şi piaţa muncii va crea o situație de-a dreptul dramatică pentru tinerii României. Se pare că avem un cerc vicios care, dacă nu este rupt, condamnă absolvenții la sărăcie și România, la stagnare economică sau chiar regres. Guvernul trebuie să înțeleagă că facilitățile acordate mediului privat, studenților nu reprezintă favoruri ci o investiție în economie. Educația compatibilă cu piaţa muncii înseamnă dezvoltare economică prin locuri de muncă bine plătite” a precizat Ardeleanu.

Prin această inițiativă legislativă Deputatul PDL dorește să faciliteze o mai bună corelare între nevoile din piața muncii și sistemul educațional.
Ardeleanu a spus că acest proiect vizează, printre altele, asigurarea de burse pentru elevii și studenții din învățământul profesional sau universitar de către întreprinzători privați. Aceste burse devin cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Pentru aceasta este nevoie de o simplă modificare a Codului fiscal.
Practic, un angajator poate alege să finanțeze studiile unor elevi care urmează școala profesională, pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de oameni calificați. Stimularea angajatorilor care aleg finanțarea unor studii sau cercetări în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Aceste cheltuieli intră la facilitățile oferite prin codul fiscal la profitul reinvestit.
Aceasta este o măsură care ajută și statul foarte mult, pe lângă faptul că răspunde nevoilor reale ale pieței muncii. Statul scapă treptat de plata unui ajutor de șomaj și câștigă un angajat, plătitor de taxe și impozite.Beneficiarii burselor pot fi obligați de agenţii economici, prin contractul semnat la începutul bursei, să lucreze maxim trei ani pentru angajator.
„Proiectul de lege “BURSA INVESTITORULUI” răspunde astfel și uneia dintre solicitările venite din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ în Apelul pentru salvarea învățământului românesc și care se referă la identificarea unor soluții pentru ca elevul absolvent să fie competitiv pe piața muncii.”, a mai spus  deputatul PDL.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.