Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret a găzduit vineri, 10 septembrie, Dialogul de Politici eveniment desfășurat în cadrul proiectului (RECOVER-E) „Implementarea pe scară largă în Europa a îngrijirilor de sănătate mintală comunitare pentru persoanele cu tulburări mintale severe și cronice (RECOVER-E)”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020 pentru cercetare și inovare și coordonat de Institul Trimbos din Olanda. La eveniment au luat parte primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, precum și reprezentanți ai unităților spitalicești psihiatrice din județ, dar și din Iași și Sibiu, reprezentanți ai DSP și CAS Suceav, precum și partenerii de proiect din Olanda.

Scopul principal al proiectului RECOVER-E este să asigure buna funcționare a Echipelor Comunitare de Sănătate Mintală (ECSM) în cinci țări din Europa implicate în acest proiect (Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru și România); aceste echipe vor servi ca nod principal pentru coordonarea și furnizarea serviciilor de îngrijire pentru persoanele cu tulburări severe de sănătate mintală. În prezent, echipe specializate care să furnizeze servicii de îngrijiri de sănătate mintală comprehensive, bazate pe dovezi științifice nu sunt disponibile în Europa de Est, iar metodele de îngrijire și protocoalele de tratament bazate pe dovezi științifice pentru serviciile de îngrijiri de sănătate mintală comunitare și orientate către recuperarea funcționalității nu au fost definite și adaptate situațiilor locale, iar astfel, aceste servicii nu sunt implementate. Acest proiect are ca scop implementarea și studierea inițiativelor comunitare pentru a reduce acest decalaj. Aceste eforturi vor pune accentul pe dezvoltarea capacității resurselor umane și pe metodele de îngrijire, care pot fi concretizate într-o modalitate comprehensivă de îngrijire, care va putea fi replicată la nivel regional și național după terminarea perioadei proiectului.

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, Tiberiu Rotaru, obiectivul general al proiectului Recover-E este de a contribui la implementarea din țările subdezvoltate și în curs de dezvoltare, precum și pentru populațiile vulnerabile provenind din țările dezvoltate ale Europei, pentru a îmbunătăți nivelul de funcționare, calitatea vieții și îmbunătățirea stării de sănătate mintală pentru persoanele cu tulburări psihice severe și cronice, respectiv schizofrenie, tulburare bipolară sau depresie.

De asemenea, Tiberiu Rotariu a precizat că acest proiect are în vedere și dezvoltarea unor trasee de îngrijiri și protocoale de tratament bazate pe dovezi pentru tranziția la scală largă a serviciilor comunitare, destinate decidenților de la nivel local și national pentru continuarea implementării acestora și după terminarea proiectului în anul 2021.

De cealaltă parte, primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a declarat că acest proiect este unic în țară și un exemplu bun de urmat pentru unitățile medicale de profil.

„Astăzi se desfășoară unicul proiect de cercetare în domeniul psihiatriei comunitare. Cred că orașul Siret, în domeniul psihiatriei la modul general, este un exemplu de bune practici de urmat. Dacă acest proiect va fi replicat, cu siguranță, Spitalele noastre de psihiatrie nu vor fi atât de agglomerate”, a declarat Adrian Popoiu, primarul orașului Siret.

De altfel, trebuie precizat că acest proiect are în vedere și stabilirea unui parteneriat în sănătate mintală comunitară în vederea creșterii capacităților experților de la egal la egal prin realizarea legăturii dintre un panel de experți din Europa și părțile interesate, respectiv decidenți politici, manageri ai serviciilor, furnizori ai serviciilor, pacienți și aparținătorii acestora, din cele cinci țări care implementează noul model de servicii pentru a co-crea servicii comunitare de sănătate mintală pentru persoanele cu tulburări mintale severe și cronice.

Managerul Tiberiu Rotaru a subliniat că obiectivul de cercetare a acestui proiect este reprezentat de evaluarea intervenției și a elementelor programului care vor contribui la implementarea și adoptarea sustenabilă a îngrijirilor comunitare de sănătate mintală pentru persoanele cu tulburări mintale severe și cronice, prin implementarea cercetării în cele 5 locații de implementare.

Totodată, acesta a precizat că un alt obiectiv important este cel de împuternicire a utilizatorilor de servicii: implementarea îngrijirilor orientate spre recuperarea funcționalității prin recunoașterea valorii învățării experiențiale prin includerea experților de la egal la egal ca membri ai echipelor comunitare de sănătate mintală.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.