O administrație performantă este cea care se ocupă de toate problemele comunității și rezolvă, în ordinea priorităților, cerințele cetățenilor din comună. Un astfel de exemplu este reprezentat de către primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju, care, alături de echipa sa de consilieri, dar și de cea de la Primărie, a reușit să modernizeze și să schimbe radical fața localității pe care o reprezintă.

Satele componente au cunoscut ample lucrări de modernizare a infrastructurii educaționale, sanitare, rutiere, a peisagisticii, precum și în domeniul cultural. Mai mult decât atât, edilul are în implementare și proiecte precum aducțiunea de apă și canalizare, dar și racordarea întregii localități la gaz metan.

În ceea ce privește educația, edilul Neculai Perju și echipa sa au reabilitat și modernizat toate unitățile școlare din comună, astfel încât elevii să nu mai fie nevoiți să meargă la școală la Fălticeni. Ba mai mult de atât, acesta a stat de vorbă și cu cadrele didactice cărora le-a cerut seriozitate și implicare. De asemenea, pentru a veni în sprijinul părinților care lucrează, Primăria Rădășeni a construit în localitate o Grădiniță cu Program Prelungit, valoarea investiției ridicându-se la 400.000 de euro. Tot la acest capitol, edilul Neculai Perju și echipa sa au implementat două proiecte, unul privind reabilitarea Școlii Gimnaziale Lămășeni, în valoare de 100.000 de euro, și unul privind reabilitarea Grădiniței cu Program Normal din satul Rădășeni, în valoare de 100.000 de euro.

„Primele investiții le-am făcut în școli, întrucât educația copiilor este foarte importantă. Acum avem toate unitățile de învățământ moderne și dotate la standarde europene, astfel încât școala să fie atractivă atât pentru elevi, cât și pentru profesorii care lucrează aici”, a declarat primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju.

Ultima investiție în domeniul educației se referă la reabilitarea dotarea și extinderea Școlii Gimnaziale „Ion Lovinescu”, care, după cum a precizat Neculai Perju, încheie ciclul de modernizare al unităților școlare din localitatea pe care o reprezintă. Această investiție ridicându-se la 800.000 de euro.

Pe de altă parte, un alt proiect foarte important implementat în comuna Rădășeni este cel privind extinderea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural Lămășeni. Această investiție a fost realizată pe fonduri europene și se ridică la aproximativ 400.000 de euro. Totodată, prin Compania Națională de Investiții, a fost reabilitat și Căminul Cultural din satul Rădășeni.

În ceea ce privește domeniul sănătății, Neculai Perju a construit un Dispensar uman în localitate, investiție finalizată, în care își pot desfășura activitatea doi medici de familie, dar și un cabinet stomatologic și o farmacie, în funcție de oportunitate. Trebuie precizat că valoarea acestui proiect se ridică la 300.000 de euro.

Alte două proiecte care au o însemnătate mare pentru comunitate se referă la modernizarea a peste 14 kilometri de drum. Astfel, potrivit edilului, pe fonduri europene s-au asfaltat 6,5 kilometri de drumuri comunale, investiție care se ridică la 1 milion de euro, iar cu fonduri guvernamentale, obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală, au fost asfaltați alți 8 kilometri de drumuri în satele Rădășeni și Lămășeni. Cel de-al doilea proiect ridicându-se la 2 milioane de euro.

Întrucât edilul a făcut treaba gospodărește, înainte de asfaltarea acestor drumuri a fost implementat un alt proiect european privind aducțiunea de apă și canalizare în comună care, după OUG 114, se ridică la 3,5 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro reprezintă valoarea inițială și 1 milion de euro valoarea cofinanțării asigurate după intrarea în vigoare a OUG 114. Prin acest proiect s-au construit 12 kilometri de rețea de apă și 12 kilometri de rețea de canalizare, iar edilul pregătește alte proiecte care prevăd extinderea acestor rețele.

„Înainte de preluarea primului meu mandat de primar, în 2012, în comuna Rădășeni nu a fost accesat niciun proiect european. Eu am venit și am depus patru și, spre surprinderea noastră, toate au fost aprobate. De asemenea, alte șapte proiecte au fost depuse prin intermediul PNDL și, doar prin atragerea fondurilor, am reușit să schimbăm fața comunei noastre”, a declarat primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju.

Și cum agenda de la Primărie nu este liberă niciodată, Neculai Perju lucrează permanent la noi proiecte pe care să le implementeze în comunitatea pe care o reprezintă și o iubește. Unul dintre acestea, făcut în parteneriat cu comuna Cornu Luncii, se referă la aducțiunea de gaz metan care va fi implementat în viitorul apropiat, după ce procedurile vor fi finalizate, iar contractul de finanțare semnat. Trebuie precizat că valoarea investiției este de 17 milioane de euro.

De asemenea, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Primăria Rădășeni a depus alte trei proiecte, respectiv unul privind reabilitarea drumurilor comunale din satele Rădășeni și Lămășeni, unul privind extinderea rețelei de apă și canalizare în satul Rădășeni și unul privind construirea unui pod peste pârâul Rădășeni. Totodată, la Compania Națională de Investiții se află un alt proiect privind reabilitarea tronsoanelor de drum afectate de calamitățile din 2018, care, într-un timp relativ scurt, va fi scos la licitație.

„Cu buldozerele și excavatoarele ne-am obișnuit, pentru că s-a tot lucrat la proiectele de infrastructură mare. De acum, în funcție de priorități, ne vom axa pe finisaje. Vom amenaja spații verzi, spații de joacă, vom construi trotuare și ne vom ocupa de întreținerea obiectivelor din localitate, astfel încât localitatea noastră să fie una și mai atractivă”, a conchis edilul Neculai Perju.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.