Fie că vorbim despre investiții în educație, în infrastructură rutieră, în cultură, protecția mediului, toate aceste capitole se află pe ordinea de zi a administrației publice locale a comunei Crucea. Nu este o listă limitativă, deoarece lucrări în plină desfășurare sunt și la alte obiective de importanță locală, toate fiind menite să modernizeze și să ușureze viața oamenilor.

Deși, bugetul Consiliului Local este, de cele mai multe ori, strâmtorat pentru proiectele de investiţie care necesită să fie implementate, cu puţină pricepere economică și experiență , primarul comunei, Dorin Rusu, împreună  cu oamenii din Consiliul Local Crucea reușesc să își transpună planurile în realitate. Singura sursă de venit în comună este Mina de Uraniu, dar din păcate de la an la an lucrurile merg tot mai rău.

La capitolul investiții din comună, printr-un proiect european derulat prin Grupul de Acțiune Local „Bazinul Dornelor” a fost achiziționat un buldoexcavator multifuncțional pentru intervenții în caz de urgență.

Un alt proiect în derulare, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, prevede modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Normal din satul Crucea, cea care va funcționa în regim after-school și va deservi unui număr de peste 20 de copii.

Această unitate de învățământ va fi dotată la standarde europene și va deține toate avizele de funcționare. O altă investiție notabilă pentru comunitate, la care se lucrează, se referă la reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural din satul Chiril, aceasta fiind finanțată printr-un proiect european. De asemenea, un alt proiect pe PNDL a venit în rezolvarea problemei inundațiilor, aici lucrându-se la regularizarea apei și construindu-se gabioane, praguri de fund si podețe în satul Satu Mare – Pârâul Casei și în satul Cojoci – Pârâul Hopăinești. Nu a fost posibil același lucru și pe pârâul Chiril, unde permanent există probleme cu inundațiile si  unde proprietari sunt cei de la Apele Române, Primăria Crucea neavând nicio bază legală pentru a investi sau interveni.

Nici tinerii n-au fost uitați și nici infrastructura rutieră de cei care reprezintă comuna Crucea. Astfel, printr-un proiect european în comună va exista internet gratuit, iar mai multe porțiuni de drum vor fi modernizate în satele Chiril si Crucea.

„Este vorba despre un proiect guvernamental pentru care am semnat deja contractul de execuție a lucrărilor și care are un termen de finalizare de 2 ani. Prin acest proiect trei tronsoane de drum vor fi modernizate, dintre care două prin betonare și unul prin asfaltare”, a declarat edilul comunei.

Din bugetul local la Școala din Crucea s-a construit un grup sanitar modern, iar pentru că voluntarii Serviciului de Urgență din comună sunt campioni la concursurile din județ, edilul va aduce îmbunătățiri și bazei sportive din localitate pentru ca pe viitor și comuna Crucea să poată găzdui astfel de competiții.

„Ne bucură și faptul că populația este extrem de receptivă și proiectul cu intabularea gratuită a terenurilor din comuna Crucea se dovedește a fi unul de succes. Sigur că ne mai confruntăm și cu situații care nu depind doar de noi și atunci lucrurile se complică. Un exemplu în acest sens ar fi proiectul reabilitării și modernizării sistemului de alimentare cu apă, canalizare și epurare în comuna Crucea. Întrucât întreg sistemul aparține minei de uraniu noi nu putem să-l transferăm în proprietatea comunei și, evident, nu putem face dovada proprietății pentru investiții în modernizare. Suntem de mult timp în discuții cu cei responsabili de la București, însă până în acest moment nu avem un răspuns clar”, a mai declarat primarul comunei Crucea.

Și tradițiile sunt ținute la loc binemeritat, pe 1 septembrie aici fiind organizată o sărbătoare a comunei în care au evoluat artiști de seamă din mai multe zone ale țării iar la sărbătorile de iarnă urăturile și colindele răsună în comuna Crucea.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.