Vineri, 14 martie, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniţie, descoperite în gospodăria unui bărbat din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta.

Echipajul, format din maistrul militar Iulian Pentilescu şi plutonierul adjutant Marius Chimiuc, s-a deplasat la faţa locului, unde proprietarul a descoperit pe malul unui pârâu ce traversează proprietatea sa un obiect care i s-a părut că seamănă cu un proiectil. Bărbatul a anunţat imediat lucrătorii poliţiei din localitate, iar aceştia au solicitat intervenţia specialiştilor pirotehnişti.

După cercetarea zonei a fost găsit un proiectil exploziv, calibrul 76 de milimetri, provenind din Al Doilea Război Mondial, echipat cu focos şi în perfectă stare de funcţionare.

În timp ce proiectilul era depozitat în lada cu nisip din dotarea autospecialei pirotehnice, proprietarul şi-a amintit că mai avea un alt element asemănător într-un atelier din gospodărie, pe care l-a găsit lângă groapa ecologică a comunei Pojorâta, în Pasul Mestecăniş, unde deţine o proprietate care se învecinează cu acest teren.

În cursul anului 2013, pe teritoriul comunei Pojorâta s-au desfăşurat 11 misiuni pirotehnice, în urma cărora specialiştii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au asanat 651 de elemente de muniţie, care au fost distruse ulterior într-un poligon autorizat.

După încheierea misiunii, pirotehnicienii i-au instruit pe proprietar şi pe poliţist privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii. Din informaţiile deţinute de pirotehnişti, în această zonă ar mai exista şi alte cazuri în care localnicii au găsit şi nu au declarat elemente de muniţie, pe care le-au dus în gospodăriile proprii, expunându-se astfel la un pericol major.

Proiectilele asanate au fost transportate şi depozitate provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.