Asociația Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni derulează în perioada 01.09.2013 – 30.12.2013 proiectul intitulat „BUCOVINA UNITĂ PRIN LIMBA ȘI TRADIȚIILE EI”, proiect cultural finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Conform organizatorilor valoarea totală a proiectului este de 55 000 lei, din care contribuție proprie 5 000 lei. Proiectul anunțat este compus din 7 pachete de activități care încearcă să cuprindă spectrul larg al culturii bucovinene.

Proiectul debutează cu prima activitate (vizită de documentare) intitulată „Îndemn către cunoașterea limbii și valorilor culturale din satul bucovinean – «Călătorie în spațiul mirific al strămoșilor»” desfășurat între 01.09.2013-20.09.2013.  Obiectivele acestei activități se focalizează în direcția surprinderii elementelor culturale românești din nordul Bucovinei, regiunea Cernăuți, păstrate nealterate în pofida trecerii timpului. În cadrul acestei activități vor fi implicați 100 de participanți: studenți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai comunității locale, bătrâni ai satului bucovinean, păstrători de tradiții, invitați de la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava și Universitatea  Iuri Fedkovyci din Cernăuți.

La cel de-al doilea pachet de activități vom depune efortul necesar constituirii grupului folcloric comun „Bucovineanca”, în perioada 21.09.2013 – 4.12.2013. Concret, 40 de tineri atât din județul Suceava, cât și din regiunea Cernăuți vor fi supuși unei provocări inedite de a dobândi deprinderi și asimila textele cântecelor și coregrafia dansurilor populare într-un timp prestabilit, de altfel destul de redus pentru o asemenea acțiune complexă cu grad ridicat de solicitare, sub îndrumarea a doi coordonatori. Mizăm să obținem în final un spectacol cu o încărcătură profundă și o formație de succes care va încânta publicul local cu dansuri, cântece, doine și strigături.

Vom trece în revistă succint asupra punctului III din proiectul enunțat, intitulat Film documentar-„Nestematele folclorice ale satului Bucovinean”, derulat în perioada 25.09.2013 – 04.12.2013. Participanții vor fi grupați în 5 echipe a câte 4 persoane, care în frunte cu specialiștii de la Liceul de artă Suceava și Școala de artă Cernăuți vor culege material cultural, folcloric și etnografic în vederea realizării a două filme cu următoarele tematici: film documentar destinat tradițiilor folclorice din Bucovina, film documentar al implementării proiectului.

În partea a IV – a a proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei” am prevăzut impetuoasa necesitate de a nu da uitării pictura ce definește cultura poporului. Mai exact, în cadrul cercului de pictură religioasă – „Meșteșuguri de suflet și pentru suflet”, susținut între 20.10.2013 – 04.12.2013, vor participa 20 de tineri, care sub îndrumarea artisticilor plastici din regiunea Cernăuți vor învăța să picteze pe sticlă, ouă, pânză cu tematică religioasă.

La cel de-al V-lea pachet de activități „La șezătoare”, derulat între 01.11.2013- 20.11.2013 vor fi fructificate activitățile desfășurate anterior (cântece, jocuri populare, texte culese din lirica populară, precum și picturile religioase) în cadrul unei șezători folclorice, în care cei 60 de participanți vor disemina aceste informații mediului local.

„Șezătoarea” este precedată de o altă activitate a proiectului, care are drept obiectiv principal editarea unui album foto în care se va publica materialul cultural și folcloric colectat în etapele anterioare, intitulată „Lada cu zestre”, desfășurată între 01.09.2013-03.12.2013.

La sfârșit, după cum se obișnuiește, se trage o linie, se încheie bilanțul și se cuantifică efortul depus prin prisma rezultatelor obținute. Mai exact, a VII- a etapă intitulată „Comori de suflet ale satului bucovinean”, derulat între 05.12.2013-30.12.2013, va aduna o sală de spectatori care vor avea prilejul de a vizualiza filmele documentare, de a-și bucura ochiul în cadrul unei expoziții de pictură, a fredona împreună cu formația „Bucovineanca” cântecele populare și juca în „Hora Bucovinei”.

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.