Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil proiectului care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Marius Vulpe are detalii:
Dezbaterile privind acest proiect s-au finalizat în Comisia de Muncă, a transmis Marius Vulpe, pentru TVR Info.
Dezbaterile au fost aprinse, deoarece fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a venit cu cifre care ar arăta cât de mult ar putea avea de suferit angajatorii și mediul de afaceri, prin acordarea acestor două zile libere – ar fi vorba de pierderi de ordinul miliardelor de lei, anual.
A fost un schimb de replici destul de dur cu președintele Comisiei de Muncă, social-democratul Andrei Solomon.
România ar avea, potrivit statisticilor, cel mai mic număr de zile libere acordate angajaților, la nivel european, 15 zile libere.
Plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, urmează să dezbată şi să voteze acest proiect. Actul normativ a fost anterior adoptat de Senat.
Proiectul de lege, iniţiat de 62 deputaţi PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi liderul grupului Alfred Simonis, prevede completarea în acest sens a alin. (1) al art. 139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.
Potrivit proiectului, zilele de 6 şi 7 ianuarie vor fi adăugate celorlalte zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
În prezent, în Codul Muncii, sunt prevăzute ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane; Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai – Ziua Internaţională a Muncii; 1 iunie – Ziua Copilului; prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie – Ziua Naţională; prima şi a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns