Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, 20 martie a.c, propunerea legislativă pentru completarea art. 32 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, prin care se stabileşte că oferta pentru contractele de achiziţii în domeniile vizate trebuie să includă şi propunerea de offset.

Senatorul PSD Virginel Iordache, alături de deputatul Alexandru Rădulescu și senatorul Ioan Stan au precizat că la adoptarea acestui act normativ s-a avut în vedere faptul că nu este suficientă modernizarea armatei doar prin achiziţii de armament şi s-a considerat că o parte din procentul de 2% alocat apărării ar trebui să fie folosit şi pentru revitalizarea şi dezvoltarea industriei militare românești.

“Proiectele generate în procesul de offset reprezintă răspunsul pentru nevoia de dezvoltare a industriei României, în special cea militară, pentru accesul pe noi piețe al produselor românești, pentru transferul de tehnologie modernă, creșterea potențialului de export, încurajarea cercetării, dezvoltarea universităților şi centrelor de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi locuri de muncă de calitate”, a declarat senatorul PSD Virginel Iordache.

Deputatul Rădulescu a atras  atenția că, deși “în România legislaţia în vigoare prevede un offset de minimum 80% din valoarea contractului de achiziţie, până în prezent nu am avut proiecte clare de dezvoltare industrială”.

Parlamentarii PSD de Suceava au votat tot astăzi și Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Prin noile reglementări adoptate, se instituie ca obligație pentru autoritățile locale și asigurarea unei iluminări corespunzătoare pentru trecerile de pietoni în scopul reducerii numărului de accidente având drept cauză vizibilitatea redusă în aceste zone.

Senatorul PSD, Ioan Stan a afirmat că scopul iniţiativei este acela de a stabili obligația autorităților administrației publice locale de a asigura iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate.

„Administratorul drumului are obligaţia să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni nesemaforizate marcate şi semnalizate corespunzător, de pe sectoarele de drumuri internaţionale -E-, drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor, prin utilizarea unor sisteme de iluminat performante din punct de vedere energetic”, prevede completarea adusă articolului 72 al OUG privind circulaţia pe drumurile publice”, a declarat senatorul Stan.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată în plenul Senatului cu 78 de voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă”.

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.