Sâmbătă, 11 iulie, s-a convocat Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în ședință de consultare cu Sinodul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în vederea definitivării listei de candidați pentru alegerea unui nou Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. 

Întâlnirea, care a avut loc, începând cu ora 12, la Centrul Eparhial Iași, s-a încheiat cu propunerea de două nume de candidați pentru această funcție: Episcopul vicar de Iași, Calinic Botoșăneanul, și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Inițial, aceste două nume au fost propuse de către  Sinodul Mitropoliei Moldovei, iar  după consultarea reprezentanţilor Arhiepiescopiei Sucevei şi Rădăuţilor, nu s-a mai făcut nicio propunere întrucât numele preasfințitului Damaschin Dorneanul se regăsea în propunerea Sinodului. Această listă va fi înaintată Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Române, iar Sfântul Sinod poate completa lista candidaţilor cu încă două persoane.
La şedinţa de alegere trebuie să participe cel puţin trei sferturi dintre membrii Sfântului Sinod, iar pentru validarea alegerilor este nevoie de votul a două treimi din totalul membrilor prezenţi. Sfântul Sinod este format din Patriarh şi toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii vicari patriarhali, episcopii vicari şi arhiereii vicari în funcţiune.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost condusă timp de aproape 30 de ani de ÎPS Pimen.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.