Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a explicat, printr-o postare pe Facebook, că restricțiile din județul Suceava ar putea fi ridicate la mijlocul lunii mai. Acesta a făcut comparație cu situații similare din Zona Amazoniană a Braziliei și Texas, subliniind că dacă județul nostru va rămâne în scenariul verde până la 15 mai, atunci vom putea vorbi despre o relaxare a măsurilor de protecție împotriva coronavirusului.
Redăm integral postarea prorectorului Mihai Dimian:
„Despre eliminarea restricțiilor anti-Covid în județul Suceava:
(a) Manaus, un oraș de peste 2 milioane de locuitori din zona Amazoniană a Braziliei a avut un număr foarte mare de cazuri COVID-19 și un număr mare de decese, în primăvara anului trecut. Din acest motiv a fost subiectul studiilor științifice internaționale privind atingerea imunității de grup. Au fost făcute studii de anticorpi analizând probe de sange din perioada Iunie – Octombrie și s-a ajuns la concluzia că aproximativ trei sferturi din populația Manaus a fost infectată. Cu toate acestea, către finalul anului 2020 au avut un al doilea val de infectări, numărul oficial de cazuri COVID-19 (și de decese asociate) fiind mult mai mare decât în primul val (parțial poate fi datorat și unei capacități mai mare de testare). Se poate vedea în prima figură de mai jos evoluția numărului de spitalizări COVID pe zi și excesul de decese de la mijlocul lunii martie 2020 și până la mijlocul lunii ianuarie 2021 (cf. unui articol publicat în februarie într-o revistă medicală importantă). Pentru a încerca să explice acest al doilea val s-au făcut numeroase secvențieri ale noilor probe și s-a constatat răspândirea noii variante (P.1. – braziliană) de virus, inclusiv în rândul celor care se infectaseră și vindecaseră în precedentul val (estimarea este că între un sfert și jumătate din grupul infectat anterior cu varianta inițială s-a reinfectat cu această nouă variantă braziliană). Încă nu apucaseră să se vaccineze pentru a vedea în ce măsură scade și eficiența vaccinului, însă acest aspect ar putea fi mai puțin relevant pentru noi acum deoarece ei au folosit vaccinul chinezesc și nu unul din cele 3-4 folosite pe la noi.
(b) Texas, stat cu 29 de milioane de locuitori din sudul SUA, a experimentat primul val COVID-19 în vara anului 2020, ajungând la o medie de aproximativ 10.000 de cazuri pe zi în lunile iulie – august și apoi, al doilea val, cu o medie de aproximativ 20.000 de cazuri pe zi, în lunile decembrie – ianuarie. Pe un trend descrescător al numărului de cazuri în lunile februarie și martie, autoritățile Texasului au hotărât renunțarea la mască și redeschiderea completă a magazinelor și restaurantelor începând cu 10 martie, în ciuda avertizărilor primite din partea autorităților federale. Deși ne aflăm la 4 săptămâni de la relaxarea restricțiilor anti-COVID, nu s-a constatat o creștere a numărului de cazuri comparativ cu mijlocul lunii martie, fiind înregistrat un număr mediu de 3.000 de cazuri/zi în ultima perioadă. Comparând cu România, constatăm că la o populație cu 50% mai mare au avut un număr dublu de cazuri în perioadele critice (poate și datorită unei capacități mai mare de testare) dar și că rata de vaccinare este de aproximativ 30% (comparativ cu aproximativ 10%, la noi), ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din populația adultă. Poate este bine de precizat că temperatura medie în Texas este de aproximativ 25 C în această perioadă iar umiditatea de peste 70%, situație ce poate genera un mediu mai nefavorabil răspândirii virusului.
În concluzie, discuțiile politice despre relaxarea restricțiilor anti-COVID în România și, în special în județul Suceava care e ”verde” de multe săptămâni și ocupă ultimul loc în ce privește rata de infectare, ar trebui să aibă în vedere:
(a) Studii de anticorpi privind imunizarea naturală a populației din județ și Rata de vaccinare (preferabil ca împreună să indice o imunizare mai mare de 60% din populația efectivă);
(b) Studii periodice de secvențiere pentru a identifica variantele circulante pe teritoriul județului și a evita răspândirea unei variante noi mai periculoase (cum a fost în cazul Manaus)
(c) Discuții cu managementul sistemului medical din județ pentru a estima gradul de reziliență al sistemului medical în cazul generării unui nou val post-relaxare. Din punctul meu de vedere, ar fi bine să ne asigurăm că personalul medical are efectuate 2-3 săptămâni de concediu în acest an înainte de a se relaxa restricțiile sanitare.
Dacă rămânem verde încă o lună de zile (trecând astfel cu bine și peste perioada Sărbătorilor Pascale) atunci cred că mijlocul lunii MAI poate reprezenta reducerea (sau chiar eliminarea) restricțiilor în județul Suceava”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.