Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” prof. univ. Mihai Dimian a prezentat un model experimental de ventilator mecanic implementat de o echipă formată din voluntari USV și asociați.
„Așa cum am anunțat în urmă cu 3 săptămâni, am format o echipă din voluntari USV și asociați care să lucreze la dezvoltarea și implementarea unor ventilatoare mecanice de cost scăzut, implicit prin fabricarea unor componente cu ajutorul imprimantelor 3D. Deoarece observ că sunt multe știri pe această temă aș dori să fac anumite precizări.
Mai întâi despre activitatea noastră:
(a) într-o primă fază, ne-am asociat proiectului Open Source Ventilator (OSV) inițiat de o companie irlandeză și la care au aderat câteva sute de ingineri din mai multe țări. În conformitate cu articolul din Forbes [1], preluat și de presa românească, speranțele erau că prototipul va fi omologat până la finalul lunii martie și, participând la dezvoltarea lui, îl vom putea implementa rapid prin resursele proprii. Deși este un proiect remarcabil și o experiență de <crowd science> care merită trăită, OSV nu se află încă într-o formă finală și, cu atât mai puțin, omologată.
(b) ulterior am urmărit mai multe proiecte, inclusiv MIT Emergency Ventilator, a cărui cea mai recentă prezentare o puteți vedea în materialul postului ABC de ieri [2]. Nu avem nici expertiza, nici inteligența și nici resursele lor materiale însă încercăm să înțelegem ceea ce fac pentru a putea sprijini implementarea soluției în România, dacă vor ajunge în timp util la un rezultat final și omologat.
(c) între timp, în România s-au format diverse grupuri în universități și companii care lucrează în această direcție. Unele au făcut tot felul de anunțuri entuziaste, probabil și din dorința de promovare, însă ar fi de dorit să tratăm cu mare precauție acest subiect”, a transmis Mihai Dimian.
Acesta a prezentat și un model experimental implementat de echipa de la Suceava și a transmis că este absolut necesară creșterea numărului ventilatoarelor din spitale însă utilizarea lor pripită poate genera probleme.
„Nu cred că e departe de ceea ce văd la alte grupuri din România însă nu trebuie să ne facem speranțe deșarte în această direcție.
Am văzut și declarațiile domnului Ministru al Economiei [3] și doresc succes tuturor însă suntem încă foarte departe de a putea vorbi de o soluție românească la această problemă. Sper că Ford România sau Dacia vor putea implementa o soluție rapidă de ventilatoare profesionale prin proiectele furnizate de centrele de cercetare ale concernelor multinaționale din care fac parte iar Guvernul are deja finanțarea pregătită pentru a le susține în acest demers. Acolo avem șanse și speranțe pentru următoarele săptămâni.
Pe de altă parte, nu trebuie să privim ventilatoarele ca fiind soluția magică de salvare. Sigur că este absolut necesar să creștem numărul lor din spitale însă utilizarea lor pripită poate genera probleme. Sunt diverse studii pe această temă care evidențiază procentul mult mai ridicat de decese în cazuri de coronavirus conectate la aparate de ventilație (80%) comparativ cu alte cazuri de insuficiență respiratorie (40%-50%). A se vedea un articol din revista TIME de alaltăieri [4].
Chiar dacă presiunea este mare și sunt tot felul de <idei salvatoare> trebuie să acționăm cu responsabilitate și precauție”, a mai transmis Mihai Dimian.
[1] https://bit.ly/2V0wez6
[2] https://abcnews.go.com/…/researchers-rush-fill-gap-ventilat…
[3] https://romania.europalibera.org/a/virgil-pop…/30545466.html
[4] https://time.com/5818547/ventilators-coronavirus/
Lasa un raspuns