O alternativă la privirea mioapă a celor preocupați exclusiv de propria persoană sau, mai grav ai celor care trăiesc purtând ochelari de cal. Ochelarii de moș au lentile care îndepărteză imaginea pentru ca posesorul să o poată vedea bine.

De ceva vreme mă întreb ce minune a lui Dumnezeu a scutit motocicliştii de regulamentele auto în vigoare de circulă ei cu atâta nonşalanţă cu 100 de kilometri la oră pe limitare de 30, sau depăşesc din principiu peste linia continuă? Şi, dacă ar fi vorba numai despre atât, încă ar fi înghiţibil, dar ceea ce mă scoate teribil din sărite este zgomotul asurzitor care mă obligă să închid termopanele de fiecare dată când un „centaur”, cum le place să se denumească, alege taman strada mea ca să producă lejer peste suta de decibeli. Mă întreb de ce poliţia rutieră, cea care opreşte automobilele zgomotoase şi le dă amenzi, are urechile pupăzate la motociclete? Am auzit ca respectivii îşi motivează insolenţa prin faptul că nu sunt auziţi în trafic şi asta le-ar periclita lor securitatea deşi mă îndoiesc că fabricanţii de motociclete au omis să le doteze cu claxoane performante. Faptul ca zgomotul produs de ei afectează sugari, copii şi bătrâni nu pare să prezinte un impediment pentru nimeni, din moment ce nu se iau măsuri pentru limitarea acestui fenomen. Ţin minte că, cu ceva timp în urmă am fost martorul uluit al trecerii unui convoi de bikeri germani prin Achen… mai mult de 200 de motociclete au trecut la nici 5 metri de terasa unde îmi beam cafeaua fără să acopere nici măcar muzica de ambient a locului. Nu vreau să fiu înţeles greşit, am tot respectul pentru cei care preferă deplasarea pe 2 roţi, indiferent dacă acestea sunt sau nu motorizate, exact atâta vreme cât libertatea lor nu afectează libertatea mea. Am prieteni buni care sunt bikeri de mulţi ani dar aceştia au montate toate filtrele la tobele de eşapament şi nu dau găuri în ele ca să-i audă mândra de departe.

Locul pentru iubitorii de zgomote asurzitoare nu este strada ci poligoanele din afara oraşelor, raliurile şi alte asemenea, unde nu există decât pasionaţi şi nu victime colaterale. Mă gândesc că există un motiv plauzibil pentru care aceşti indivizi ne sfidează continuu şi anume faptul că echipamentul de protecţie pe care îl poartă a suferit o mutaţie genetică şi a devenit un foarte gros şorici, sau poate casca e atât de performantă că sub 100 de decibeli nu aud că merge motorul.

Cristian Tonolla

26.09.2013

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.