Sute de salariaţi ai HS Timber Production au mărşăluit, joi după amiază, în semn de protest faţă de decizia de închidere a fabricii de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, deţinută de compania austriacă.

Muncitorii s-au încolonat în faţa sediului fabricii şi au plecat în marş, flancaţi de jandarmi. Protestatarii au afişat pancarte pe care scria: „Nu închideţi fabrica!” „Industria lemnului nu e crimă!”, „De ce nu ne lăsaţi să trăim?”, „Vrem să muncim în Siret”, „Salvatorii pădurilor, groparii fabricilor” şi au scandat „Vrem să muncim!”, „Nu închideţi fabrica”, „Suntem lemnari, nu căpşunari”, „Mafia lemnului nu se elimină închizând fabrici!” şi  „Vrem o Moldovă dezvoltată, nu o Moldovă săracă”, cerând dezvoltarea drumurilor în zonă.

Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu (PNL), a declarat că firma HS Timber Production a achitat, anul trecut, aproximativ un sfert din totalul impozitelor şi taxelor încasate de administraţia locală de la agenţii economici din Siret.
Acesta anunţă, într-o postare pe Facebook, că AJOFM va organiza, la sediul fabricii, un târg al locurilor de muncă în 9 şi 10 februarie,, iar conform datelor primite de la conducerea AJOFM Suceava, în prezent sunt disponibile 900 de locuri de muncă.

„Durerea disponibilizărilor de la HS Timber a fost expusă fără vuvuzele şi scandal. Doamne ajută ca doleanţele unor oameni de mare bun simţ, care au manifestat pentru păstrarea locurilor de muncă să fie rezolvate. Autorităţile locale şi judeţene se implică permanent pentru găsirea unor soluţii. Un prim pas va fi săptămâna viitoare, când, la sediul fabricii, timp de două zile, AJOFM Suceava va organiza un târg al locurilor de muncă”, a scris edilul, pe reţeaua socială.

HS Timber Productions a anunţat în 18 ianuarie, restructurarea operaţiunilor din judeţul Suceava, începând 31 martie.
„În fabrica din Rădăuţi, o parte dintre operaţiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi va rămâne în funcţiune. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, va fi închisă în totalitate. Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri. Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului.
Achiziţia de lemn rotund pe piaţa din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina şi Rusia nu mai sunt disponibile pentru achiziţiile de materie primă, din cauza interdicţiilor de export în vigoare în aceste ţări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum şi birocraţia laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producţia de energie verde şi vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă. Investiţiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă”, au anunţat oficialii companiei.
Aproximativ 600 de angajaţi din judeţul Suceava vor fi afectaţi de restructurare. În România, HS Timber Productions îşi continuă activitatea cu două fabrici de cherestea şi o fabrică de panel în care muncesc în total aproximativ 2.400 de angajaţi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.