Robert Cazanciuc, vicepreședinte al PSD, susține că partidul său nu exclude varianta alegerilor anticipate dacă în Coaliție nu se ajunge la un consens privind revenirea la o piață a energiei reglementată.
Social-democratul a salutat faptul că PNL ar lua în considerare trecerea la o piață reglementată a energiei, chiar dacă premierul Nicolae Ciucă s-a referit la o semi-reglementare, despre care susține că e o sintagmă prin care „s-au alintat” puțin liberalii, ca să nu recunoască eșecul liberalizării pieței de energie.
Vicepreședintele Senatului a precizat că, „dacă nu vom reglementa piaţa de energie nu vom putea construi bugetul, pentru că nu e vorba numai despre cetăţeni ci şi despre companii, pentru că nu ştiu la ce preţuri să îşi facă bugetul pentru anul viitor”, scrie adevarul.ro.
Întrebat dacă PSD ia în calcul o ieşire de la guvernare, în contextul rotaţiei premierilor, anul viitor, Robert Cazanciuc a răspuns: „Dacă nu vom reuşi să reglementăm piaţa energiei nu am exclus deloc alegeri anticipate”.
Cu o zi în urmă, premierul Ciucă preciza: „Încă se caută soluții tehnice. Discutăm despre o decizie prin care să fie o piață semi-reglementată. Trebuie să avem energie care să fie în achiziție și în vânzare. (…) Noi trebuie să cumpărăm și, atunci când avem vârful de producție, să vindem”, a spus Ciucă la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PNL.
Potrivit Constituţiei, „preşedintele poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului, act premergător stabilirii noilor alegeri legislative, dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
Aşadar, poate, nefiind obligat. Preşedintele Klaus Iohannis s-a poziţionat în mod ferm împotriva anticipatelor, fiind de părere că sunt „aproape imposibil” de declanşat. „Declanşarea alegerilor anticipate este o chestiune care se discută aşa, teoretic, de mult în România. Însă Constituţia noastră este construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară.
Înainte de semnarea decretului de dizolvare, Iohannis trebuie să se consulte cu şefii Parlamentului şi cu liderii de grupuri, dar fără a fi obligat să ţină cont de vreo decizie sau sfat al acestora. Aceştia sunt paşii procedurali, la nivel de relaţie Executiv-Legislativ.
Practic, un drum spre anticipate ar duce la aproape jumătate de an de interimat la nivel guvernamental, cu un an înainte de începerea testelor electorale din 2024, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns