Pe data de 4 octombrie 2016, președintele a declarat că nu va desemna, pentru funcția de premier, o persoană care e urmărită penală sau condamnată penal. În urma acestei declarații, putem înțelege că Dragnea nu are nicio șansă să fie la șefia Guvernului după alegerile parlamentare.
Numai că jocul lui Iohannis îl poate costa scump și dacă se va ajunge în această situație riscă să-și piardă mandatul. Este evident că președintele a început campania electorală pentru PNL și încearcă să poziționeze partidul împotriva PSD-ului și împotriva lui Dragnea.
Nicio lege nu-i interzice lui Dragnea să fie premier
Potrivit legislației din România, Liviu Dragnea, președintele PSD, poate ocupa funcția de premier, chiar dacă are o condamnare definitivă de șase luni de închisoare cu suspendare.
În ochii electoratului pesedist, Dragnea a primit o condamnare pentru că a încercat să-l dea jos pe Traian Băsescu, la referendumul din 2012. Printre social-democrați se vorbește de o „condamnare politică”, iar acesta a fost și mesajul pe care PSD l-a transmis votanților săi.
Dragnea nu conduce PSD doar de dragul victoriei în alegeri
Președintele social-democraților este un politician versat, care știe deja că puterea este oferită de funcțiile pe care le ocupă. O victorie la locale și la parlamentare îi oferă lui Dragnea toate motivele să ceară marele trofeu – șefia Guvernului.
În ultima vreme, PSD s-a ținut departe de scandaluri și s-a concentrat pe campaniile electorale. Chiar dacă au pierdut Guvernul, social-democrații au păstrat majoritatea parlamentară și au dictat legea, fiind susținuți de cei din ALDE.
Constituția, lovitura de grație pentru Iohannis
Liderii PSD deja încep să se obișnuiască cu ideea că președintele partidului ar putea fi următorul prim-ministru. Senatorul Mihai Fifor, primarul Capitalei Gabriela Firea și deputatul Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, au declarat public că îl susțin pe Dragnea pentru această funcție. În plus, imediat după alegerile din iunie, Ion Iliescu l-a ridicat în slăvi pe liderul PSD, precizând că este potrivit pentru funcția de prim-ministru. Se conturează un grup proDragnea, care e pregătit să lupte cu Iohannis.
Potrivit articolului 103, din Constituție, „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.
Lucrurile se complică pentru Iohannis dacă PSD va face singur majoritatea în Parlament. Atunci, fără discuții, este obligat să negocieze cu social-democrații și să accepte propunerea acestora – Liviu Dragnea.
În cazul în care sunt refuzați, social-democrații pot începe procedurile pentru suspendarea președintelui Iohannis, pe baza articolului 95 din Constituție care spune că „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”.
Cu alte cuvinte, dacă Iohannis refuză să-l desemneze pe Dragnea, atunci încalcă articolul 103. În cazul în care se răzgândește și acceptă propunerea PSD-ului, Iohannis pierde credibilitatea electoratului.
În timp ce Iohannis luptă cu Dragnea, PSD crește în sondaje și își mobilizează electoratul în fața unui președinte care promite că nu va respecta Constituția. Nu degeaba Dragnea l-a avertizat, discret, pe Iohannis că mai bine ar studia legea fundamentală în stat.
De asemenea, o majoritate formată din PSD și ALDE va iniția, la rândul ei, procedura pentru suspendarea președintelui, dacă Iohannis nu le va accepta propunerea – Liviu Dragnea. Numai că în prezent sunt multe semne de întrebare legate de viitorul lui ALDE. Președintele PSD poate fi trădat de cei din ALDE, care vor alege să-l susțină pe Iohannis. Tensiunile dintre Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu se înmulțesc și pot prevesti o posibilă despărțire.
Dragnea are șanse mari să râvnească la funcția de premier dacă PSD va obține singur majoritatea parlamentară. Social-democrații sunt dispuși la orice ca să ajungă la putere în momentul în care vor avea în spate majoritatea parlamentară și voturile cetățenilor.
Până acolo, cale lungă, iar Iohannis trebuie să încerce să rupă voturi din PSD, din ALDE și de alte partide, ca să formeze o majoritate în Parlament, după alegeri, care să-l susțină pe Cioloș pentru funcția de premier și să-i lase pe oamenii lui Dragnea în ofsaid.
PNL, piatră de moară la gâtul lui Iohannis
În toată această confruntare, PNL tinde să fie o piatră de moară la gâtul lui Iohannis. Nu putem vorbi de reformare în PNL, atât timp cât filialele de sector au ales aceeași conducere care a fost învinsă la alegerile locale. Totodată, trebuie să mai adăugăm și scandalurile în care se vorbește despre un posibil blat între liberali și social-democrați. Cel mai grav aspect este acela că liberalii n-au lideri la nivel național, într-un partid în care foștii PDL-iști fac manevre ca să preia conducerea partidului.
Pe cine vom vedea în opoziție? PNL alături de UDMR și de PMP. Deja putem să ne imaginăm mesajul pe care îl va transmite Dragnea electoratului său: „Iohannis îl vrea premier pe Băsescu” și nimic nu poate să întărâte mai mult votantul pesedist.
Președintele României are o strategie bună și încearcă să transforme votul de la alegerile parlamentare într-un vot antiDragnea. Numai că aceste voturi antiDragnea se pot îndrepta către USR-ul lui Nicușor Dan, care a crescut în București cu o strategie antiPSD, antisistem. Rezultatul din București ne-a arătat tuturor că USR crește și PNL scade, iar PSD își menține electoratul fidel. Pe de altă parte, PNL dă în PSD, social-democrații lovesc în Guvernul Cioloș, și când tragem linie, de pierdut au tot liberalii, care nu pot răspunde la atacuri pentru că sunt nevoiți să sprijine Executivul.
Totuși, trebuie să apreciem faptul că președintele Iohannis încearcă, pe cât posibil, să-și mențină imparțialitatea și să fie un arbitru pe scena politică. Acest lucru nu-l împiedică să tragă sforile în Parlament și să scape de Dragnea. Numai că pentru a-și atinge obiectivul, trebuie ca PNL și celelalte partide să nu le permită celor din PSD să formeze singuri majoritatea.
Criza politică ne bate la ușă
Iohannis pare a fi politicianul care își respectă cuvântul, motiv pentru care avem toate motivele să credem că PSD se pregătește pentru suspendarea președintelui, imediat după ce vor forma majoritatea în Parlament. Este de apreciat că avem un președinte care ține la criteriile de integritate și încearcă să ia decizii astfel încât politica internă să nu afecteze imaginea României pe plan extern. Iohannis este conștient că are de pierdut, în relațiile cu partenerii externi, dacă îi va permite președintelui PSD să se instaleze la șefia Executivului.
Condamnatul Dragnea este dispus la orice pentru o funcție la care o râvnește de atâția ani. Bătălia de la începutul lui 2017 va fi una dură, iar cine va rămâne în picioare va fi și cel care va conduce România până în 2020.
Lasa un raspuns