Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că PSD îi solicită premierului Dacian Cioloş să abroge Hotărârea de Guvern privind data alegerilor locale şi a susţinut că există „tot mai multe indicii” privind o înţelegere între Guvern şi PNL, fapt care ar intra sub incidenţa legilor penale.

„Am trimis Guvernului, primului ministru şi în atenţia celorlalţi membri ai Cabinetului o solictare de revocare a Hotărârii de Guvern, care a fost dată în grabă, fără niciun fel de explicaţie logică, prin care s-a stabilit data alegerilor locale”, a anunţat Liviu Dragnea.

Concret, PSD îi cere premierului să abroge HG adoptate săptămâna trecută privind data alegerilor locale (5 iunie), hotârări care intră însă în vigoare la 22 martie. PNL a demarat deja demersurile privind atacarea în contencios administrativ a acestor HG, cu scopul de a ajunge la Curtea Constituţională şi de a obţine o decizie a Curţii privind legea alegerilor locale, în ideea în care liberalii vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Dacă domnul prim-ministru vrea să dovedească că toate zvonurile privind o înţelegere între Guvern şi PNL pentru a adopta în mare grabă o Hotărâre de Guvern cu un singur articol, pentru a da posibilitatea celor de la PNL, aşa cum afirmă public, să atace hotărârea în contencios pentru a ridica acolo excepţia de neconstituţionalitate, dacă doreşte să elimine aceste suspiciuni poate să abroge acea Hotărâre de Guvern”, a mai adăugat liderul PSD.

În solicitarea trimisă de PSD premierului Dacian Cioloş, social-democraţii susţin că, în cazul în care nu va proceda la abrogarea Hotărârii de Guvern, ar putea intra sub incidenţa legii penale.

În măsura în care nu veţi proceda în acest fel, în prima şedinţă de Guvern, domnule Prim-Ministru şi distinşi membri ai Guvernului României, şi nu veţi revoca Hotărârea de Guvern nr. 51/10.02.2016, în tot, şi fără emiterea niciunui alt răspuns la plângerea prealabilă formulată de PNL, care încearcă să deturneze în mod profund ilegal sensul actului normativ pe care l-aţi emis, vom considera că publicarea, cu 45 de zile înainte de data intrării sale în vigoare, a hotărârii de guvern care stabileşte data alegerilor, contrar întregii practici guvernamentale anterioare (aşa cum am demonstrat la punctul 2), este parte a unei conivenţe frauduloase prin care se încearcă nerespectarea legislaţiei electorale şi perturbarea în mod grav a stabilităţii sistemului judiciar românesc, motiv pentru care, cu toată seriozitatea şi responsabilitatea, vă atragem atenţia asupra (…) dispoziţiilor din legislaţia penală”, se arată în scrisoarea PSD. În text, se face trimitere la mai multe articole din Codul penal, privind sancţiuni pentru funcţionari publici, şi la art. 367, alin. 1 care prevede că „inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.