La începutul acestei săptămâni în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților au fost adoptate proiecte legislative foarte importante pentru evoluția economică, administrativă, socială a României: Codul administrativ, Codul silvic, legea referitoare la exploatările gazelor naturale din platforma Mării Negre.

Codul silvic este un proiect legislativ extrem de important pentru județul Suceava, un județ unde activitatea forestieră este esențială pentru economia locală, un județ în care lemnul reprezintă probabil cea mai importantă materie primă pentru încălzirea locuințelor.

„Dorim să precizăm că prin implicarea deputatului social-democrat sucevean Emanuel Havrici ( specialist în silvicultură, membru în comisia de specialitate a Camerei Deputațiilor), care a realizat amendamentele necesare la art. 59 al acestui cod, populația va avea acces la o cantitate suficientă de lemn de foc, la un preț rezonabil, evitându-se neajunsurile din anii 2016-2017. Astfel noi, parlamentarii social-democrați suceveni, înțelegem să ne respectăm promisiunile electorale și să ne facem datoria față de suceveni. Deputații liberali au votat împotriva acestui proiect legislativ așteptat atât de agenții economici ce activează în domeniul forestier cât și de instituțiile de stat care gestionează fondul forestier național. Mai criticabil este faptul că au votat împotriva amendamentului adus de colegul nostru la art.59 prin care se asigură lemnul de foc necesar consumului casnic. Cei trei deputați liberali suceveni prezenți, în stilul lor ipocrit consacrat, au recurs la o stratagemă care, cred ei, va reuși să-i înșele pe cei care s-ar putea să le ceară socoteală pentru modul în care au votat. Deși prezenți, nu au votat -fapt echivalent cu un vot împotrivă”, transmite departamentul de comunicare al PSD Suceava.

De asemenea, codul  administrativ adoptat conferă primarilor, administrației publice județene și locale, instituțiilor publice o eficiență sporită în oferirea unui serviciu public de calitate atât de mult așteptat de societatea civilă.

„Adoptarea acestui cod a fost susținută de toți primarii localităților din România indiferent de culoarea politică. Chiar și patru deputați PNL din cei 24 prezenți în sală au votat pentru adoptarea acestei legi. În acest context ne întrebăm cum își vor justica votul dat cei 4 deputați liberali suceveni ( doi au votat împotrivă, unul- cu ipocrizie- nu a votat deloc, unul a lipsit) în fața colegilor primari, viceprimari liberali”, se întreabă social democrații suceveni.

Totodată, legea referitoare la exploatarea gazelor din Marea Neagra are o importanță deosebită pentru economia, ecologia și independența energetică a României. Această lege asigură modalitățile de exploatare și de transport ale gazelor naturale în acord cu cerințele de mediu și în condițiile plățiilor tuturor taxelor către administrațiile locale implicate. Prin prevederea ca 50% din cantitatea de gaze exploatate să se tranzacționeze în România se realizează un pas important în asigurarea independenței energetice a țării, iar prin prevederea unei impozitări corecte a societăților care au câștigat dreptul de exploatare, încă din 2008, se vor încasa la bugetul de stat, pe perioada contractului de exploatare, peste 20 miliarde dolari ce vor fi utilizați în finanțarea marilor proiecte de înfrastructură națională. Și de această dată deputații PNL au votat împotriva acestui proiect, inclusiv 3 din cei 4 deputați liberali suceveni (unul fiind absent).

„Sperăm sincer că decizia lor a fost determinată de necunoașterea realității, de ignoranță sau de naivitate și nu de un interes contrar intereselor naționale”, se arată în comunicatul transmis.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.