Politistii judiciaristi au intervenit cu operativitate si, in urma activitatilor investigative au reusit sa identifice un barbat care a sustras cel putin 8 biciclete in valoare totala de peste 10.000 lei. Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 90%, bicicletele fiind restituite proprietarilor.

Pe 31 iulie, în urma activităţilor specifice și de cercetare desfăşurate în mai multe cauze penale privind furturile de biciclete comise pe raza municipiului Suceava, polițiștii Biroului Investigații Criminale Suceava, au reușit identificarea persoanei bănuite de comiterea faptelor ca fiind un bărbat de 52 de ani, din localitate, care a recunoscut comiterea furturilor, bicicletele fiind recuperate şi restituite persoanelor vătămate. Faptele au fost săvârşite în perioada august 2014 – iulie 2015, bărbatul acţionând, cu precădere în zona Obcini, George Enescu, Universităţii şi str. Şerban Rusu Arbore. În baza probatoriului administrat s-a stabilit că bărbatul sustrăgea atât biciclete depozitate în scările blocurilor, asigurate sau nu cu sisteme de siguranţă, dar şi din anexe, curţi sau chiar biciclete lăsate pentru puţin timp nesupravegheate în locuri publice. De asemenea, s-a stabilit că bărbatul sustrăgea biciclete cu valoare mare de piaţă, multe dintre acestea valorând între 1000 – 1500 lei. Pe timpul cercetărilor, polițiștii au mai stabilit și faptul că, bărbatul este autorul furtului din 29.07.2015, când, profitând de lipsa din localitate a părții vătămate, i-a sustras alte 2 biciclete, care de asemenea au fost recuperate şi restituite, chiar dacă proprietarul încă nu sesizase dispariţia acestora. În cauză, s-a dispus măsura reținerii autorului pentru 24 de ore, acesta fiind încarcerat în arestul I.P.J. Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Ulterior, bărbatul a fost prezentat instanţei de judecată competente cu propunere de arestare preventivă, în cauză fiind emis mandat de arestare pentru 30 de zile.
Pe perioada sezonului cald, cetăţenii utilizează mai des ca mijloc de transport sau doar pentru activităţi de recreere bicicletele. Pe lângă aspectele benefice, utilizarea bicicletelor presupune şi anumite atitudini comportamentale cu componentă preventivă care trebuie adoptate. În primul rând cei care merg pe bicicletă trebuie să respecte legislaţia rutieră şi să ia toate măsurile necesare pentru a nu fi implicaţi în evenimente rutier. Un alt lucru care trebuie însă avut în vedere este şi modul de asigurare a bicicletelor, cetăţenii trebuind să respecte câteva reguli minime pentru a nu deveni victimele unor infracţiuni de furt. Poliţiştii recomandă ca bicicletele să fie depozitate doar în spaţii închise şi asigurate cu sisteme de siguranţă. Nu lăsaţi bicicletele nesupravegheate în parcuri sau înafara magazinelor, pentru că, prin natura lor, reprezintă o ţintă uşoară pentru hoţi care îşi pot asigura imediat scăparea, deplasându-se chiar cu obiectul infracţiunii – respectiv bicicleta în cauză. Asiguraţi blocarea roţilor cu lanţuri speciale şi alte sisteme de siguranţă.Nu depozitaţi bicicletele în zone neiluminate, în scări de bloc, mai ales dacă nu sunt prevăzute cu interfon. Păstraţi documentele de achiziţie şi alte date de identificare a bicicletelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.