Banca Centrală a Rusiei a decis joi, într-o şedinţă extraordinară, o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 14% până la 11%, şi a anunţat că „se menţin deschise perspectivele unor noi reduceri la viitoarele reuniuni de politică monetară”, potrivit Reuters.

Totodată rubla rusească s-a apreciat miercuri la cel mai ridicat nivel, în raport cu dolarul american, din 2018 până în prezent. În raport cu euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Creșterea față de dolar, pentru acest an, a depășit 30%, făcând din moneda rusească cea mai performantă monedă din lume, scrie Reuters. 

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a redus de două ori dobânda, până la 14%, după ce, în urma invaziei Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%. „Presiunile inflaţioniste s-au atenuat în urma aprecierii rublei precum şi a scăderii semnificative a aşteptărilor inflaţioniste în rândul gospodăriilor şi companiilor. Condiţiile externe pentru economia rusă încă sunt dificile dar riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus într-o oarecare măsură, sporind posibilitatea atenuării măsurilor de control a capitalului”, se arată într-un comunicat al Băncii Rusiei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.