Veşti bune şi nu prea pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină nouă. Programele “Rabla” şi “Rabla Plus 2019″ ar putea începe pe 5 aprilie, potrivit primelor informaţii oferite luni, la Craiova, de ministrul Mediului.

Însă, din acest an, orice autoturism vechi dat la schimb trebuie să aibă Inspecţia Tehnică Periodică la zi. Tot ministrul a anunţat că deocamdată nu a ajuns la o soluţie pentru o nouă taxă auto.

Un domn are un Oltcit din 1974. Ar vrea să-l vândă cu 1400 de lei, dar cel care îl cumpără ar trebui să dea şi mai mult ca să poată obţine un voucher prin programul RABLA. Şi asta pentru că acum maşinile trebuie să aibă şi ITP-ul valabil. Cu alte cuvinte, nu mai sunt primite cele care zac de ani de zile prin parcări.

Mihai Nichitescu proprietar autoruturism: “Este o aberaţie să îi faci ITP-ul! Ar trebui schimbate cauciucurile, făcut motorul, care nu funcţionează de câţiva ani buni.”

Potrivit ministrului, prin Programul “Rabla” s-au casat aproximativ 700.000 de autovehicule vechi, care au fost înlocuite cu peste 550.000 de modele nepoluante.

Graţiela Gavrilescu ministrul Mediului: “Atât Administrația Fondului de Mediu, cât şi Ministerul Mediului va face tot posibilul ca până în jurul orei datei de 5 aprilie programul Rabla pe 2019 să fie lansat.”

În paralel cu autoturismele noi, în ultimii doi ani, de când a fost eliminată taxa de mediu, în România au fost înmatriculate foarte multe maşini second hand.

Gabriel Sicoe Asociația Constructorilor de Automobile din România: “Au intrat în 2 ani – 1 milion de maşini vechi, care insemana 79 la sută, peste 8 ani vechime, deci sunt eligibile Rabla, deci sunt rable.”

Cât despre o nouă taxa auto, ministrul susţine că nu va fi introdusă o altă formulă deocamdată.

Graţiela Gavrilescu ministrul Mediului: “Grupul de lucru din care fac parte inclusiv producătorii şi multe dintre ministerele abilitate nu au reuşit să găsească formula matematica astfel încât să nu mai fie atacabila în justiţie aşa cum s-a întâmplat cu toate celelalte taxe de poluare, inclusiv cu timbrul de mediu.”

Autoturismele care pot fi casate sunt cele de peste 8 ani vechime, iar proprietarul nu trebuie să aibă datorii la bugetul local.

Voucherul obţinut de la REMAT poate fi dat avans pentru o maşină nouă unui dealer autorizat înscris în program. Prima de casare este de 6.500 de lei pentru o maşină nouă pe benzină sau motorina, şi poate ajunge, până la 9.200 de lei dacă are motorul hibrid şi poluează mai puţin decât unul clasic. (Sursa: Pro Tv)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.