„ALO, ALO, AICI RADIO BUCUREȘTI…”!

Fonoteca de Aur a Romaniei_the Golden Sound Archives of RomaniaSunt cuvintele auzite pentru prima dată de ascultătorii români la 1 noiembrie 1928, moment ce a însemnat nașterea Radioului Românesc, marcând, astfel, evoluția tehnologică națională și permițând alcătuirea unui fond unic inestimabil, o adevărată panoramă sonoră a istoriei și culturii românești.

Cei 85 de ani scurși de la prima emisiune radiodifuzată au permis Societății Române de Radiodifuziune să-și creeze cea mai veche și mai cuprinzătoare arhivă media națională: Fonoteca de Aur, ce reunește voci ale unor personalități marcante ale istoriei, culturii, literaturii, științei, filozofiei, muzicii și diplomației românești.

La ceas aniversar, Romfilatelia se alătură manifestărilor ocazionate de celebrarea a 85 de ani de existenţă a Radioului Românesc și introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale, intitulată Fonoteca de Aur a României. Aducând elogiu istoriei și culturii românești, emisiunea de mărci poștale ilustrează doar 12 dintre comorile Fonotecii de Aur, care se regăsesc printre cele mai valoroase înregistrări aflate în arhiva sonoră națională.

Astfel, cele două timbre ale emisiunii reproduc imaginile lui Nicolae Iorga (ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu) și Elena Văcărescu (redată pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei). Alături de acestea, emisiunea mai conține un plic prima zi și un întreg poștal, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 4 timbre și blocul de 2 timbre + 14 viniete.

Blocul emisiunii are ca element distinctiv un disc imprimat în folio aur, cele două mărci poștale ale emisiunii, precum și viniete ce ilustrează personalități românești de seamă: George Enescu, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Henri Coandă, Mihail Jora, Tudor Arghezi, George Călinescu, Maria Tănase, Mihail Sadoveanu și Nicolae Titulescu.

Începând cu ziua de luni, 04 noiembrie, emisiunea de mărci poștale Fonoteca de Aur a României va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumește conducerii Societății Române de Radiodifuziune pentru consultanţa documentară acordată la realizarea acestei emisiuni filatelice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.