Politica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativă de calitate „produs montan” va fi aplicată și în România după ce Guvernul a adoptat miercuri, 20 iulie a.c., o Hotărâre în acest sens, prima etapă în ceea ce privește implementarea acestei politici europene.

Astfel, se deschide o nouă şi importantă oportunitate pentru  producătorii din zona montană, care, în mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, în condiţiile unei nevoi de valorificare durabilă a tuturor resurselor de hrană. Producătorii, cultivatorii, apicultorii care îşi desfăşoară activitatea de producţie în zona montană îşi vor promova produsele alimentare inscripționând pe etichetă „produs montan”. Produsele vor respecta normele sanitar-veterinare şi vor fi uşor recunoscute de consumator. Pe de altă parte, consumatorii vor fi informați în legătură cu importanţa calităţii biologice şi a garanţiilor sanitare a alimentelor „de la munte”, ceea ce va determina o creştere a cererii pentru astfel de produse.

Radu Rey, directorul Centrului de Economie Montană Vatra DorneiDirectorul Centrului de Economie Montană Vatra Dornei, Radu Rey, este de părere că această inițiativă, la care a contribuit și dumnealui, vine în sprijinul producătorilor, dar și al dezvoltării agriculturii din zona montană. „Această decizie reprezintă un orizont întreg de dezvoltare și o noutate pentru producătorii din zona de  munte, pentru că schimbarea este cu scopul de a avea un preț mai bun”, a declarat  directorul Centrului de Economie Montană Vatra Dornei, Radu Rey.

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii care optează pentru acest lucru trebuie să respecte o serie de condiții, menționate în caietul de sarcini, drept garanție a faptului că produsul este realizat în zona montană. Astfel, produsul va putea fi distins pe piață ca având origine certificată „produs montan”. Mai exact, etichetarea alimentelor cu menţiunea „produs montan” se poate aplica doar produselor obţinute din animale crescute cel puţin două treimi din viaţa în arealul montan şi ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producția vegetală se poate aplica mențiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan”. De asemenea, va gestiona Registrul Naţional al Produselor Montane şi va verifica respectarea legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”.

Adoptarea hotărârii de Guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce priveşte implementarea politicii de calitate a Uniunii Europene referitoare la denumirea facultativă de calitate „produs montan”.

De precizat este că, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat în cadrul unei întâlniri cu agricultorii din județul Suceava, că o astfel de distincție inscripționată pe produsele originare din zona de munte poate crea mari beneficii pentru producători. Irimescu a subliniat faptul că astfel de produse superioare, cum sunt cele din zona de munte, nu pot fi comparate cu altele din alte zone ale țării.

Pe de altă parte, directorul Centrului de Economie Montană Vatra Dornei, Radu Rey, a declarat că această hotărâre dată de Guvernul României reprezintă un prim pas important pentru dezvoltarea agriculturii și a producției din zona de munte a județului nostru. Totodată, directorul Centrului de Economie Montană Vatra Dornei a subliniat că diferența dintre produsele „de la câmpie” și cele „din zona de munte” este una uriașă întrucât „produsele de la câmpie se bazează pe îngrășăminte chimice și pesticide, în timp ce produsele montane sunt făcute, în cantități mai mici, dar mai natural”.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.