Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat, duminică, la Antena 3, că vaccinarea anti-COVID-19 nu va fi obligatorie în România.

„Este legitim că Ministerul Sănătății să se gândească la soluții de sănătate publică. În același timp, știind că există campanii foarte agresive împotriva vaccinării COVID, trebuie să clarificăm că nu spune nimeni că vaccinarea va fi obligatorie” a declarat șeful DSU, la Antena 3.

„Nu cred că ministerul sănătății vine cu altceva. Pe partea de COVID clar vaccinarea este voluntară.” a subliniat Raed Arafat.

„Toate campaniile anti-vaccinare, folosirea unor decese care s-au dovedit clar că nu au nicio legătură cu vaccinul, sunt extrem de periculoase. Și dacă fac ceva, întârzie momentul în care noi putem sa ajungem intradevar sa luam masuri serioase de relaxare si revenire la normalitate.”

„În ultima perioadă suntem pe un platou, nu putem să spunem că scădem semnificativ sub. Sunt zone în care cazurile au scăzut, sunt foarte puține zone care sunt egale sau la creștere.

Numărul de cazuri a scăzut datorită măsurilor luate în ultima vreme. Și nu sunt măsuri atât de dure, față de alte țări.„, a mai spus acesta.

Florin Cîțu: Vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat luni despre un document al Guvernului, ce se află în Parlament, care ar putea obliga populația să se vaccineze. Prim-ministrul afirmă că documentul de la Ministerul Sănătății datează de mai bine de trei ani și nu are nicio legătură cu campania națională de vaccinare, desfășurată în prezent pentru imunizarea populației împotriva COVID-19.

Vaccinarea anti-COVID, voluntară

„Este o lege care este în Parlament de trei ani. Nu are nicio legătură cu vaccinarea, campania de vaccinare pe care o avem acum. Este un proiect în Parlamentul României, acel document este un copy-paste… (…)  Nu are nicio legătură cu ce se întâmplă. L-am văzut şi pe secretarul de stat Raed Arafat care a spus foarte clar şi o spun şi eu, campania de vaccinare împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie. Nu se pune aşa ceva în discuţie”, a declarat Florin Cîţu.

În proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii există o referire la vaccinare, la capitolul legat de priorităţi strategice privind sănătatea publică.

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinarii va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri”, se arată în document.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.