Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, recomandă la petrecerile de Crăciun și Revelion să participe doar persoanele din aceeași familie pentru a se evita riscul răspândirii noului coronavirus. Asta în condițiile în care autoritățile nu pot stabili un număr maxim de persoane care să ia parte la aceste evenimente care au loc în spațiul privat, a explicat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă. În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine”, a declarat Raed Arafat pentru Știrile ProTV.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut precizări și în ceea ce privește mesele festive care vor avea loc în unitățile de cazare.

”Știți foarte bine. Sub 1,5 la mie incidență, capacitatea este la 50 %. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Și peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazați în hotel. Dar capacitatea acestor locații nu poate depăși 50%”, a amintit Arafat.

„De Sărbători, vă rog, gândiți-vă la sănătatea dumneavoastră și la sănătatea familiei și a celor în vârstă. Încercați cât mai mult posibil să limitați numărul celor cu care va întâlniți în timpul sărbătorilor. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va veni ulterior și bineînțeles, anul viitor Sărbătorile să se desfășoare cât mai aproape de normalitate”, a anunțat Arafat.

Totodată, secretarul de stat a menționat că și tradiția colindatului ar trebui evitată în acest an.

„Colindatul, pot să fie 3 persoane care merg de la casă la casă, dar evitați acest lucru, chiar dacă este o tradiție. Intratul în mai multe case, în aceeași zi, mai scoți masca, riscul de infecție crește și pentru tine și pentru cei la care ai mers”, a mai precizat Raed Arafat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.