„Suntem la masă autorități județene, locale, medici, manageri de spital, colegi din alte județe, pompieri, pentru că sistemul de urgențe ne-a adus pe toți în același loc și cu un singur interes: să servim cât mai bine pe cei care au nevoie”, a declarat Raed Arafat.
Aceasta a precizat că modernizarea UPU este un pas major pentru Suceava și pentru medicina de urgență. Noul UPU a devenit pentru medicii care lucrează aici, dar și pentru toți cei care deservesc unitatea, un mediu de lucru mult mai bun. Însă cel mai important este faptul că pentru pacienți, acest lucru poate însemna foarte mult.
Raed Arafat: „Voi ați făcut ceva la care sperați să nu ajungeți la el”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a felicitat eforturile făcute de Ministerul Sănătății, de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne, și de autoritățile județului Suceava.
„Pe lângă dotările pe care le aveți, acum este în curs încă un program al Băncii Mondiale, rulat prin Ministerul Sănătății. Deja primele echipamente de dotare încep să fie finalizate. Pe lângă efortul care l-ați făcut, orice mai este nevoie de completat în dotarea Spitalului Județean Suceava, la nivelul UPU, o să primiți prin dotările care vor veni prin programul Băncii Mondiale în cursul acestui an și anul viitor. Asta însemnă că efortul făcut este răsplătit și cu mai mult pentru cei care au reușit să realizeze ceva”, a concluzionat Arafat.
Arafat a transmis și mesajul de la Patriciu Achimaș, ministrul Sănătății, și anume: „Felicitări! Succes! Și la mai mare!”.
Cătălin Nechifor: „Avem o unitate gândită într-o dinamică modernistă”
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechiflor, a subliniat că modernizarea UPU este un moment important în istoria Spitalul Județean Suceava.
„Iată, inaugurarea unei noi structuri a Unității de Primiri Urgențe, o unitate modernă, o unitate care are un «naș» în persoana doctorului Raed Arafat. Îmi aduc aminte discuțiile avute în anul 2014, îmi aduc aminte apoi plecarea doctorilor Brădățan și Cîrlan la Tîrgu Mureș să vadă cu ochii lor ce înseamnă o unitate de elită de primire urgențe”, a declarat Nechifor.
Acesta a menționat și momentele mai puțin simple care au ținut de prevederi, de proiectare, de licitație. Însă, într-un timp foarte scurt, aceasta s-a desfășurat în mai puțin de doi ani de zile.
„Avem astăzi la Suceava o unitate de primiri urgențe, cel puțin dublu ca volum și spațiu, o unitate gândită într-o dinamică modernistă”, a concluzionat Nechifor.
Președintele CJ a precizat că, înainte de modernizare exista o singură intrare pentru pacienți, iar acum, la UPU Suceava există un triaj separat pentru copii, adulți și cei cu situații deosebit de grave.
Ion Lungu va acorda locuințe medicilor spitalului
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la modernizarea Spitalului Județean Suceava, Consiliului Local Suceava, în primul rând.
„Primele modernizări pe secție la Spitalul Județean au fost realizate din banii municipali în anul 2009. (…) Vreau să mulțumesc celui care a continuat în acest mandat modernizarea spitalului, Cătălin Nechifor. Atunci când există voință, lucrurile se pot rezolva”, a declarat Lungu.
Edilul sucevean a menționat că, în prezent Spitalul Județean este la un moment de tranziție între „generația de aur” și „cei care pot schimba garda”.
„Noi, Consiliul Local, împreună cu mine în calitate de primar, suntem alături de dumneavoastră. Joia viitoare va avea loc o licitație pentru patru blocuri ANL, vis-a-vis de Spital. Vom intra în Consiliul Local și vom rezerva o serie de apartamente necesare pentru doctori, pe care urmează să le construim”, a concluzionat edilul sucevean.
UPU a beneficiat de reparații, reorganizări și dotări succesive
Vasile Rîmbu, managerul spitalul Județean Suceava, a reamintit că în anul 2001, în luna iunie, s-a înființat Unitatea Primire Urgențe. De atunci, UPU a cunoscut o dezvoltare continuă, aceasta și pe fondul creșterii permanente a adresabilității populației către această structură.
„Doar cu ziduri și aparate nu se poate acorda asistența medicală. La această oră resursa umană, cea mai prețioasă și fragilă investiție, este următoarea: există 9 medici primari în medicina de urgență, 2 medici de familie cu contract permanent, alți 2 cu contract parțial și 5 cu contract prestări servicii care participă doar la gărzi. Există și 40 de asistenți medicali, la care se adaugă încă 7 cadre medii de radiologie-imagistică și 5 pe laborator. Personalul auxiliar este compus din 44 de persoane, dintre care 30 înfirmiere și 14 brancardieri”, a menționat Rîmbu.
Acesta a subliniat că, în contextul extinderii UPU, cu aprobarea Ministerului Sănătății, s-a completat grila de personal cu 9 medici specialiști în medicina de urgență, 3 medici specialiști pediatri, 2 medici specialiști radiologi, 24 asistenți medicali, 1 asistent radiologie, 6 asistenți radiologi operare CT, 1 infirmieră, 6 brancardieri și 7 îngrijitoare de curățenie.
Constantin Harasim a mulțumit întregii echipe implicate
Prefectul Sucevei, Constantin Harasim, a dorit să mulțumească managerului spitalului, Vasile Rîmbu, pentru modul în care a gestionat și a urmărit realizarea și aducerea serviciului UPU la standarde de eficiență și competență maximă.
„Felicit întreaga echipă și pe cei care au promovat și au sprijinit activitatea financiar. Mulțumesc constructorilor care au reușit un lucru deosebit, și anume să termine această investiție într-un termen foarte scurt”, a conchis Harasim.
Acesta i-a asigurat că va exista o bună colaborare între prefectura Suceava și Spitalul Județean.
Raed Arafat a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Suceava”
„Sunt onorat și consider că această diplomă e o recunoaștere pentru efortul tuturor celor care lucrează cu mine, pentru că singur, niciodată nu poți face ceva. Singur poți veni cu o idee, însă întotdeauna ai nevoie de oameni în jurul tău pentru a realiza ideea. Apoi ai nevoie de echipă, de oameni care să creadă ideea și oameni care să o sprijine. Și am avut norocul ca în parcursul celor 26 de ani de activitate, să am întotdeauna pe cineva lângă mine, care să creadă, care să meargă mai departe, care să sprijine indiferent de modalitate, astfel încât să se ajungă cu sistemul de urgență la nivelul în care suntem astăzi”, a menționat Arafat.
Pacienții vor primi câte un abţibild de diverse culori, în funcţie de gravitatea afecţiunii
Cei care ajung la UPU vor primi câte un abţibild de diverse culori, în funcţie de gravitatea afecţiunii şi codul de triaj. Pacienţii vor fi preluaţi astfel: Cod Roşu – vor fi văzuți imediat de doctor şi asistent, Cod Galben – vor fi văzuți imediat de asistent şi de doctor în 15 minute, Cod Verde – vor fi văzuți de asistent şi de medic în 30 de minute, Cod Albastru – de asistent şi medic, în 60 de minute de medic şi Cod Alb – de medic şi asistent în două ore. Triajul este esenţial pentru activitatea UPU pentru că reglementează modul încadrării unui pacient într-un grad de urgenţă.
Mai multe fotografii puteți vedea contul de facebook SuceavaLive.
Lasa un raspuns