Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, pentru Libertatea, că noua tulpină nu cauzează o boală mai gravă, nu are mortalitate mai mare, dar contagiozitatea este mai mare. Acesta a discutat și despre măsurile impuse de sărbători.
Petrecerea de Revelion să fie în familia restrânsă
Acesta atrage atenția asupra respectării măsurilor de sărbători pentru a nu avea o creștere a numărului de cazuri.
”Dacă nu se respectă regulile pe care noi le-am propus, este posibil ca după sărbători să asistăm la o creștere a cazurilor noi. Încercăm ca acest lucru să nu se întâmple, prin măsurile pe care le-am luat până acum și prin noua hotărâre de guvern, plus recomandările noastre ca oamenii să respecta regulile de a avea sărbătorile în rândul familiei restrânse: fără vizitatori, fără colindători. Masa de Crăciun, petrecerea de Revelion să fie în familia restrânsă, care stă în aceeași casă.”, a spus acesta, pentru Libertatea.
”Eu sunt convins că marea parte a oamenilor va fi responsabilă și va respecta aceste recomandări, pentru că este în interesul lor și al celor apropiați lor. Va rămâne o parte care nu va respecta, care nu înțelege situația și care în continuare va încerca să nu respecte regulile impuse. Va rămâne și un număr de agenți economici care vor îndemna oamenii să vină la mese, la sărbători care sunt „discrete”, pe care nu le vede nimeni.”
Ce spune despre noua tulpină de coronavirus
”Au apărut cazuri cu noua tulpină în alte două țări. Este clar că această tulpină nu a apărut ieri, ea a circulat, doar că ieri au fost date mai multe semnale de către autoritățile britanice despre agresivitatea cu care se răspândește, că ar fi mai contagioasă cu 70% față de cum era până acum. Nu cauzează o boală mai gravă, nu are mortalitate mai mare, dar contagiozitatea este mai mare. Așadar, trebuie să fim atenți pentru că, dacă începe să se răspândească, creșterea numărului de cazuri înseamnă presiune mai mare pe sistemul sanitar.”
Întrebat dacă este îngrijorat de noua tulpină, acesta a spus: ”Normal, altfel nu am fi luat aceste măsuri și nu ar fi luat aceste măsuri alte țări. Noi am fist după Belgia, Olanda, Italia, Franța, Bulgaria a luat unele măsuri. Astăzi este o discuție care va avea loc la nivelul președinției europene pentru a vedea ce măsuri trebuie luate. Noi avem acum două măsuri implementate: obligativitatea carantinării, la sosire timp de 14 zile la domiciliu și interdicția zborurilor.”
Ce spune despre presiunea puă pe sistemul sanitar
”Lumea este obosită fără nicio discuție, totuși dedicată să își facă treaba. Presiunea lasă un impact vizibil pe sistemul sanitar. În prezent, presiunea a scăzut puțin pe plan național, dar continuă să fie în zonele mai afectate – București, Ilfov . A trebuit să transferăm un număr de pacienți în alte localități din țară cu ajutorul colegilor de la Ministerul Apărării în ultimele zile.’‘
Ce spune despre campania de vaccinare
”Comitetul pentru vaccinare a lucrat foarte bine, se lucrează în echipă, eu zic că o să pornească bine. Important este ca populația să accepte și să înțeleagă că este o măsură foarte necesară pentru protecția lor și pentru reducerea răspândirii acesrui virus. Cu cât se vaccinează mai mulți, cu atât riscul de a avea pacienți în stare gravă e mai mic.”
Lasa un raspuns