Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, într-o intervenție în direct la Observator, ce urmează după ziua în care s-a înregistrat un record de decese și cazuri de Covid-19.

La câți bolnavi pe zi ar intra în colaps sistemul medical?

Raed Arafat: Sistemul nostru este pregătit pentru a răspunde pe etape. La această etapă ajungem la o limită la ATI. Există alte etape pregătite. Sunt secțiile mobile, unele le-am oprit, acum le reactivăm, cea nouă urmează să fie amplasată lângă un spital din București, mai avem cele două la Timișoara, mai avem secțiile modulare, dar putem ajunge și la faza în care să folosim un procent din paturile pentru cazuri non-Covid sau anumite spitale non-Covid să aibă secțiuni pentru bolnavii Covid. Există o marjă de manevră, dar ar fi bine să rezolvăm problema fără să ajungem aici.

Cât de aproape suntem de ocuparea paturilor din secțiile ATI?

Raed Arafat: Sunt județe în care au trebuit să aleagă într-un anumit moment. Am transferat pacienți de la un spital la altul, noroc că am avut unde să îi transferăm. S-ar putea să alegem cine intră în ATI sau nu.

Ce se întâmplă la 4.000 de cazuri pe zi?

Raed Arafat: Dacă ajungem la un număr de 4.000 de cazuri pe zi crește numărul de cazuri la ATI. Acum suntem la 600, va crește mai mult. Cu cât crește numărul cazurilor, cu atât ne apropiem de pragul în care avem o problemă la Terapie Intensivă.

Am luat prea târziu măsurile, dar cele care s-au luat trebuie respectate. Problema este nerespectarea măsurilor impuse. Toate au avut impact pe ce se întâmplă.

Raed Arafat: Noi lucrăm în echipă, dacă o parte nu respectă, nu înțelege, manipulează și dezinformează există un impact. Fără populație nu putem aplica măsurile. […] La acest moment nu sunt restricții pentru transportul în comun. Nu se prevăd restricții pentru transportul în comun, poate doar impunerea respectării regulilor.

Există posibilitatea de a închide un oraș precum București?

Raed Arafat: La acest moment nu se discută. Oricum, măsurile sunt zonale, locale, bine gândite pentru o anumită zonă. S-au luat măsuri pentru localități unde s-a depășit 1.5 la mie. Oricând aceste localități pot să aibă și alte măsuri. […] Se evită să se ajungă la un lockdown major, care va avea un impact economic major. Măsurile pe care le-am luat avem nevoie de câteva zile să vedem dacă produc un efect sau nu. Dacă nu au efect, ar putea veni un alt pachet de măsuri. […] Nimeni nu dorește să ia măsuri absolute, lockdown total, dar anumite componente din starea de urgență este posibil să se implementeze acum. Unele măsuri de atunci pot fi luate, dar nu pe plan național, ci pe zone și localități.

 

Sursa: Observatornews.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.