Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat lansarea a două inițiative, iar una dintre ele este un proiect de lege care introduce posibilitatea ca persoanele cu vârsta de pensie îndeplinită să poată opta să muncească până la 70 de ani. Răspunzând la o întrebare legată de angajații MAI, Raluca Turcan a precizat: „Din momentul în care legea intră în vigoare, dacă ei optează să lucreze până la 70 de ani, își pierd automat dreptul la pensie”.

„Sunt persoane în România care, în baza legislației existente, au avut opțiuni de pensionare la vârste diferite, iar pentru aceștia, practic, legea se aplică nediscriminatoriu, în sensul în care ei, dacă optează pentru o activitate, pentru că s-au reangajat, rămân în activitate, dar își pierd dreptul la pensie”, a adăugat Raluca Turcan.

Întrebată dacă în mediul privat poate fi cumulată pensia cu salariul în cazul unei persoane care optează să lucreze până la 70 de ani, ministrul Muncii a explicat: „În mediul privat nu poate fi interzis acest drept. Poate să cumuleze. Persoanele care lucrează în mediul privat, dar depășesc vârsta legală de pensionare, sunt beneficiare ale sistemului public de pensii, dar obțin un venit din mediul privat, deci nu cumulează două surse de venit de la stat. Pe fond, principiul are în spate și această rațiune, să nu cumulezi două surse de venit de la stat”.

Întrebată ce economie bugetară va genera interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, Raluca Turcan a declarat: „Mulțumesc că m-ați întrebat dacă facem o economie și vreau să vă spun că în momentul de față această măsură nu este privită ca o măsură de a face economie la bugetul de stat, ci o măsură care să încurajeze viața profesională activă. Pentru că avem o evaluarea și în momentul de față în România există peste 120.000 de persoane peste 65 de ani care au diferite forme de contracte. Așadar, sunt oameni în România, peste 65 de ani, care își doresc să muncească. Existând această solicitare, noi dorim să flexibilizăm relația dintre angajați, peste 65 de ani, și angajatori”.

Întrebată câți bugetari au și pensie, și salariu de la stat în acest moment, ministrul Raluca Turcan a răspuns: „Despre persoane în sistemul public, în momentul de față, pot spune că există aproximativ 35.000. Spun aproximativ, întrucât sistemele de apărare și ordine publică au propriul sistem de contributivitate și de plată a pensiilor, și informațiile nu sunt în totalitate cunoscute. Am inclus acolo o cifră aproximativă”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.