Banca Națională a României a publicat un nou raport, în care s-a referit și la creditele ipotecare și la cele de consum.

Potrivit raportului, insituțiile de credit au relaxat standardele de creditare în cel de-al treilea trimestru din acest an pentru creditele ipotecare și le-au înăsprit pentru cele de consum.

Comparativ cu trimestrul anterior, în T3/2017 instituțiile de credit autohtone au relaxat într-o anumită măsură standardele de creditare pentru creditele ipotecare și le-au înăsprit în cazul creditelor de consum. Deciziile de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României, așteptările privind piața imobiliară, modificarea concurenței din sectorul bancar, așteptările privind situația financiară a populației și riscul asociat bonității clienților reprezintă factorii de influență ai acestor evoluții„, se arată în document.

Principalul factor menționat de instituțiile de credit care a condus la relaxarea standardelor de creditare pentru creditele ipotecare în T3/2017 este reprezentat de creșterea concurenței din sectorul bancar. Totodată, băncile au avut în vedere factori precum deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR și așteptările privind piața imobiliară pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment.

Pentru cel de-al patrulea trimestru, băncile anticipează o înăsprire semnificativă a standardelor pentru creditele de consum și menținerea constantă a acestora în cazul creditelor ipotecare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.