Șeful unei comisii independente care investighează abuzurile sexuale asupra copiilor în Biserica Catolică Franceză a declarat că aproximativ 3.000 de pedofili au acționat în interiorul instituției, începând cu anul 1950.

Cu câteva zile înainte de publicarea raportului său, Jean-Marc Sauvé a declarat că investigațiile comisiei au descoperit între 2.900 și 3.200 de pedofili, preoți sau alți membri ai bisericii, adăugând că cifra reprezintă ”minimul estimat”.

Sauvé a declarat pentru AFP că raportul de 2.500 de pagini, bazat pe arhive ale bisericii, instanțelor și poliției, precum și interviuri cu martori, urmează să fie publicat marți. Investigația a încercat să cuantifice atât numărul infractorilor, cât și pe cel al victimelor.

Comisia, formată din 22 de profesioniști în drept, medici, istorici, sociologi și teologi, a fost înființată în 2018, după ce Papa Francisc a adoptat o măsură care impune celor care știu despre abuzurile din biserică să le raporteze superiorilor lor. O linie telefonică înființată în iunie 2019 pentru victimele din Franța a contorizat 6.500 de apeluri în primele 17 luni, scrie The Guardian.

Raportul va avea „efectul unei bombe”

Philippe Portier, sociolog a promis că raportul „nu va fi ușor pentru nimeni”, în timp ce Olivier Savignac, de la asociația de victime Parler et Revivre, a declarat că va „avea efectul unei bombe”.

Episcopul Éric de Moulins-Beaufort, președintele conferinței episcopale franceze, a declarat la o întâlnire a enoriașilor că se teme că raportul va dezvălui „cifre semnificative și înspăimântătoare”, iar autoritățile bisericești au avertizat că publicarea va fi „un moment dur și serios”, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.