În ultima vreme, tot mai puțini dintre noi iau în calcul altceva decât prețul produsului achiziționat, ceea ce de foarte multe ori înseamnă bani aruncați pe fereastră.

Deși în posesia unor zicale care îi sfătuiesc să își cheltuiască banii cu parcimonie, numai pe produse neapărat necesare, concetățenii noștri cumpără o multitudine de obiecte de proastă calitate, sau chiar alimente cu termenul de valabilitate la limită, doar pentru că sunt mai ieftine. Mirajul ofertelor speciale adună în magazine valuri de cumpărători care achiziţionează tigăi de teflon, oale cu floricele și salamuri care expiră mâine, motivați exclusiv de reducerile de preț, fără să realizeze că își cumpără lucruri de care nu au cu adevărat nevoie. Cumpărătorii de prețuri, pentru că până la urmă asta sunt, au casele pline de obiecte cu preț redus și cămările goale. Se plâng tot timpul de prețurile mari ale alimentelor, fără să realizeze că sunt singurii vinovați de asta.

Am vizitat de curând o familie de pensionari care aveau în bucătărie un cuptor cu microunde, un feliator electric, un expresor, toate noi, dar numai 5 cartofi, o ceapă și 3 ouă în cămară. Erau fericiți că au luat aparatele respective la ofertă, economisind aproape 500 de lei față de prețul lor obișnuit, dar inconștienți de faptul că își devalizaseră bugetul ca să-și cumpere lucruri pe care nu le foloseau.

Foarte puțini dintre noi își mai aduc aminte de proverbul scoțian – sunt prea sărac ca să-mi iau un lucru ieftin – sau de cel scandinav – cine își ia o haină subțire tremură din gros – și astfel cumpărăm prețuri în loc de obiecte. Indiferent de obiectul achiziționat, trebuie să existe un motiv cert pentru care acestea pot avea prețuri foarte mici, cel mai uzual fiind calitatea. Nu cred că e nevoie să dau exemple, toți am pățit asta măcar o dată. Mai grav însă este când părinții care tocmai și-au achiziționat a 5-a tigaie de teflon, total nenecesară, cu portofelul subțiat, se reped să devalizeze lada cu produse cu termenul la limită. Aceste produse intră în alimentația copiilor, producând de multe ori îmbolnăviri ale căror tratamente depășesc de câteva ori diferența de cost dintre produsul achiziționat și unul proaspăt.

Poate că nu e prea târziu ca să renunțăm la cumpărăturile de oferte și să ne reorientăm spre cele programate, readucând vechea listă de priorități în buzunarul fiecărui om care face efectiv cumpărăturile.

Cristian Tonolla

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.