Europarlamentarul și prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, susține că se va opune vehement încheieri unui Pact pe Sănătate cu PSD. Aceasta a adăugat, la B1 TV, că România are, în acest moment, 1.392 de paturi în secțiile de Terapie Intensivă destinate pacienților infectați cu coronavirus, cu puțin peste 1.000 mai multe decât avea în luna aprilie

„Deci 1.392 de paturi are România azi dotate ATI pentru COVID. E cifra exactă. Avem 240 (la început).

E vorba și de tehnică, de cine operează aceste paturi.

Deci am crescut capacitatea cu 1.070 de paturi din 10 aprilie până în 10 noiembrie”, a declarat Bogdan, pentru B1 TV.

Rareș Bogdan a mai susținut că putem avea o discuție despre motivele pentru care infrastructura spitalicească din România arată atât de rău și mai ales de ce PSD a promis opt spitale regionale și nu a făcut niciunul.

„În ultimele zece zile au mai fost introduse în sistem 270 de paturi la ATI. Presiunea pe București e uriașă. (…) E o chestiune de presiune fantastică pe sistemul de sănătate din București, pe infrastructura spitalicească. Nu trebuie să ne ferim să spunem că foarte mulți dintre cei care se infectează sau care au părinți, rude mai în vârstă sau cu alte afecțiuni se gândesc serios unde să-și ducă oamenii. Sigur că se gândesc să-i ducă la Iași, Cluj, Timșoara sau la București. Dar nu sunt locuri pentru toată lumea și atunci e o presiune care crește pe aceste spitale pe centrele universitare.

Dar putem purta o discuție de ce infrastructura spitalicească în România arată atât de rău, de ce PSD, care a fost 23 de ani la putere, care a promis 8 spitale acum 4 ani, n-a făcut nici măcar unul. Pact cu cei din PSD eu mă voi opune vehement! Eu nu vreau niciun pact cu PSD, pentru că au furat România și și-au bătut joc de ea”, a insistat liberalul.

Europarlamentarul liberal a mai declarat că înțelege nemulțumirea unora legală de restricțiile de circulație, deoarece și el este adeptul ”libertății absolute”, dar și acești oameni trebuie să înțeleagă faptul că trecem printr-o situație absolut excepțională.

„Situația a fost ținută sub control tocmai datorită faptului că Guvernul a venit cu măsuri restrictive. Mie-mi pare rău, că nu-mi plac măsurile restrictive, sunt un om al libertății absolute, dar vă spun cu sinceritate că fără aceste măsuri, nu am fi putut gestiona această situație.
Am fost în Italia, Austria, Belgia și în Paris. Parisul cred că doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în scrierile lui Hemingway mai arăta în felul în care arăta acum o săptămână, sâmbăta.

Oameni buni, eu știu că nu ne place ce se întâmplă, știu că am vrea să mergem la restaurant, la piață, eu știu că am vrea să stăm seara până târziu, dar trebuie să înțelegem că situația la nivel global…

Singurul reproș pe care eu îl fac e că nu arătăm că… Italienii, care sunt o plăcere a vieții, după 18.00 nu mănâncă decât acasă, pentru că totul e închis. E caz unic în istoria Italiei. (…) În Austria, cancelarul Sebatian Kurz a închis Viena complet și Austria, toate restaurantele, cafenelele, toate magazinele sunt închise. Nu mai ai decât magazinele alimentare și farmaciile.

În România nu am luat asemenea măsuri”, a mai declarat Rareș Bogdan, pentru B1 TV.

Amintim că președintele PSD Marcel Ciolacu le-a propus miercuri președintelui Klaus Iohannis și tuturor partidelor parlamentare și grupului minorităților un pact pentru sănătate.

„Acum, în acest moment de mare cumpănă pentru România și pentru români, e nevoie să lăsăm de-o parte politica partizană și să facem CE TREBUIE pentru țara noastră. Fac cu bună credință, un ultim apel. Renunțați la conflict! Renunțați la vrajbă! Românii nu au nimic, dar absolut nimic de câștigat din asta! Avem obligația să transformăm campania electorală dintr-o bătălie la baionetă pentru putere într-o acțiune unitară pentru români și România, pentru viața cetățenilor, pentru siguranța lor”, spune președintele PSD în deschiderea apelului.

Ciolacu îi cere președintelui Iohannis să-și facă „treaba de președinte” și să aducă pacea în societarea românească.

„În calitate de Președinte al Partidului Social Democrat, ca cetățean al acestei țări, vă solicit, domnule Președinte, să vă exercitați, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, rolul constituțional de mediator și reprezentant al tuturor românilor. Aveți această prerogativă de a aduce pacea în societatea românească, de a uni, de a crea consens și colaborare între toți decidenții, între toate partidele, între toate instituțiile statului, spre binele general al tuturor românilor. Vă cer un lucru foarte simplu: să vă faceți treaba de președinte!”

Ce conține pactul pentru Sănătate propus de PSD

PSD spune că pactul „trebuie să garanteze românilor că indiferent de forțele politice care vor veni la conducerea țării după 6 decembrie, viața românilor și sănătatea lor vor fi priorități absolute. Niciun român nu trebuie să mai fie lăsat fără asistență medicală. Niciun român nu trebuie să mai fie victimă a sistemului de sănătate în țara lui. Niciun medic, nicio asistentă medicală nu trebuie să mai fie învinovățiți pentru situația dezastruoasă a spitalelor.”

Cinci măsuri:

Depolitizarea sistemului de sănătate;
Colaborarea loială între autoritățile centrale și cele locale, indiferent de culoarea politică a decidenților;
Profesionalizarea managementului spitalelor și a direcțiilor de sănătate publică;
Debirocratizarea la toate nivelurile sistemului;
Finanțarea adecvată a sistemului de sănătate.

Nu mai merge cu jumătăți de măsură. Întreaga clasă politică a greșit fundamental în ultimii 30 de ani, tocmai pentru că s-a lăsat angrenată în prea multe lupte politice sterile și s-a dovedit incapabilă de colaborare în momentele critice, când națiunea avea nevoie de unitate, nu de dezbinare. Măcar acum să ne angajăm pentru viitor!”, se spune în finalul documentului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.