Miercuri, 12 octombrie, s-a desfășurat prima probă a concursului de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Suceava, din cei 280 de candidați înscriși, au fost prezenți 271, rata de promovabilitate a primei probe din concurs fiind de aproximativ 88%, mai precis: 239 de candidați promovați și 32 respinși.

Contactați telefonic, mai mulți directori suceveni au declarat că au trecut cu brio de prima probă a concursului, însă s-au arătat nemulțumiți de conținutul examenului pentru că, spun ei, acesta nu prea are legătură cu funcția de manager al unei școli. Directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Suceava, Gabriela Mihai, a subliniat că doar o treime din itemii de concurs, au vizat managementul.
„Am promovat prima probă a concursului pentru funcția de director. La fel și colega cu care fac echipă, dar sunt întristată de conținutul acestei probe care nu are legătură cu școala sau cu competențele mele manageriale. Sper să fie ultimul concurs de acest fel”, a declarat profesorul Gabriela Mihai, director al Școlii Gimnaziale nr. 1 Suceava.
De aceeași părere este și directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Dan Popescu.
„Concursul l-am promovat, însă nu știu dacă întrebările de concurs au elocvență pentru ceea ce facem noi”, a precizat profesorul Dan Popescu, director al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava.
Nici directorul Liceului cu Program Sportiv Suceava, Radu Ioan, nu îi contrazice pe colegii săi, care au susținut concursul, acesta declarând că subiectele nu au fost tocmai relevante pentru o funcție de conducere.
„Aceeași părere o am și eu, întrebările au fost irelevante, dacă facem referire la posibilitatea aplicării lor la funcția de conducere”, a declarat profesorul Radu Ioan, director al Licului cu program Sportiv Suceava.
O părere diferită nu are nici directorul Școlii Gimnaziale Nr. 3, Sidonia Apetrei. Pe de altă parte, însă, ea s-a declarat mulțumită de organizarea concursului, întrucât așa se elimină suspiciunile celor din jur.
„Am promovat concursul cu o notă mare, 9,25. Întrebările nu mi s-au părut relevante pentru o funcție de conducere, pentru că au fost foarte puține din activitatea de management și foarte multe fără relevanță pentru funcția pentru care am candidat. În altă ordine de idei, mă bucur că se face un concurs pentru că așa nu o să mai fie discuții, că am fi numiți politic sau prin delegații, așa că, indiferent de forma lui, suntem bucuroși că este un concurs”, a declarat profesorul Sidonia Apetrei, director al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Suceava.
Directorul, Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu”, Amalia Popescu, a precizat că proba scrisă a concursului nu a fost una ușoară, însă nici imposibil de trecut.
„A fost un concurs greu, dificil, dar am învățat, am perseverat și am studiat bibliografia astfel încât să pot face față examenului și, cu Dumnezeu înainte, mă pregătesc și pentru celelalte probe”, a declarat profesorul Amalia Popescu, director al Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu”.
Mai puțin norocos a fost directorul Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Virginel Iordache, care, din motive medicale nu s-a putut prezenta la prima probă a concursului organizat de Ministerul Educației. El este de părere că ar mai trebui stabilită o zi pentru ca cei care au absentat din motive obiective, să poată susține proba scrisă.
„Sunt în concediu medical și nu am putut să fiu prezent la prima probă a concursului. Acesta este necazul meu. În continuare vreau să vorbesc cu cei de la sindicat pentru că nu este normal ca unii care nu au putut participa, din motive care nu au depins de voința lor, să poată da examenul, în intervalul acesta, doar că într-o altă zi, pe care să o fixeze cei de la Ministerul Educației”, a declarat profesorul Virginel Iordache, director al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava.
Potrivit calendarului de desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, următoarea probă este cea a interviului și a evaluării CV-ului ce se va desfășura luni, 17 octombrie a.c.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.