Un bloc de apartamente din nordul Kievului a fost lovit în plin luni dimineața de tirurile de artilerie ale Armatei Ruse și a luat foc. Atacul a avut loc la ora locală 5.00.

Potrivit Institute for the Study of War (ISW) Rusia retrage din ce în ce mai mult forțele din desfășurarile sale internaționale pentru a le reloca în Ucraina. Totuși este puțin probabil ca acestea să schimbe semnificativ echilibrul de forțe. De exemplu, 800 de militari din Armenia și Nagorno-Karabah au fost aduși în Rusia și se vor regăsi probabil în câteva zile pe frontul din Ucraina. Rusia va atrage probabil și alte forțe din Tadjikistan și Siria pentru a întări forțele din Ucraina.

Duminică, 13 martie, forțele ruse au efectuat câteva ofensive terestre limitate, reușind să ocupe câteva sate de la nord de Mariupol.

Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la nord-vest de Kiev în ultimele 24 de ore pentru a treia zi consecutiv, efectuând doar operațiuni de recunoaștere. Este însă probabilă o reluare a ofensivei. La Irpin, o suburbie vestică a Kievului, unde a fost ucis jurnalistul american Brent Renaud, schimburile de focuri au intervenit în timpul unei evacuări a civililor.

Statul Major ucrainean spune că, la nord-est de Kiev, rușii sunt în defensivă, în așteptarea reaprovizionării. Linia de comunicație pe culoarul dintre Cernihiv și Sumî spre Kiev este expusă și, până la consolidarea acesteia, un atac semnificativ asupra Kievului dinspre est este improbabil.

Frontul de Est. La Harkov, forțele ruse au lansat un atac asupra unei localități din sud-estul orașului, dar au fost respinse. Forțele ruse caută probabil să ocolească Harkov prin sud-est și să avanseze spre Nipru și Zaporijie, dar Statul Major ucrainean a raportat că rușii au fost nevoiți să retragă un întreg batalion tactic de la Harkov înapoi pe teritoriul Federației Ruse (la Belgorod) pentru a-i restabili capacitatea de luptă. Această informație nu a putut fi confirmată din alte surse.

În schimb, în regiunea Donețk, Armata Rusă a lansat o ofensivă prin care a capturat patru localități aflate la nord de Mariupol, dar o încercare de străpungere la Volnovakha (60 Km Nord de Mariupol) a fost respinsă. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că a avansat 14 km în zonă.

În zona de est a orașului Mariupol s-au dus lupte sporadice, iar forțele ucrainene pretind că au ucis 15 militari ruși în luptele de stradă. ISW apreciază că, în ciuda încercuirii și bombardării severe a orașului, acesta nu va putea fi capturat printr-un asalt direct fără o concentrare mai mare de forțe.

Frontul de Sud. Forțele ruse nu au condus nicio acțiune ofensivă la Nicolaev sau Zaporijie, dar ucrainenii spun că în zonă se concentrează forțe de rezervă, inclusiv aeropurtate. ISW apreciază că rușii vor încerca probabil să încercuiască Zaporijie, dar este puțin probabil să aibă forțele necesare pentru a face acest lucru atâta timp cât o parte a acestora rămân la Mariupol.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.