Kievul, bombardat din nou. Armata lui Putin a lansat noi atacuri în capitala ucraineană, după mult timp în care toată atenţia a fost îndreptată spre Donbas. În est, la Severodoneţk, ucrainenii au reuşit să recapete jumătate din oraş şi să oprească avansul ruşilor. Între timp, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, sfidând amenințările lui Vladimir Putin, care a avertizat că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază de acţiune mai lungă pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie. Într-un mesaj postat pe Telegram, Parlamentul ucrainean a anunțat că cel puțin 262 de copii au fost uciși și 467 au fost răniți de la începutul războiului.

Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, potrivit presei ruse de stat

Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, a anunțat un jurnalist al presei de stat ruse citat de Reuters, adăugându-se astfel la șirul de pierderi militare de rang înalt suferite de Moscova. Raportul, publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de către reporterul televiziunii de stat Alexander Sladkov, nu a precizat cu exactitate când și unde a fost ucis generalul-maior Roman Kutuzov, relatează Mediafax. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării.

Forțele ruse și-au intensificat atacurile pentru a cuceri Sievierodonetsk, un oraș-cheie din regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care Moscova îl vizează după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev la începutul războiului. Rusia clasifică deja decesele militare drept secrete de stat chiar și în timp de pace și nu și-a actualizat cifrele oficiale privind victimele din Ucraina din 25 martie, când a declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși de la începutul campaniei sale militare, la 24 februarie.

Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat cinci rachete de croazieră spre Kiev

Rusia „a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcția Kievului” duminică la ora locală 6 dimineața, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN. O rachetă a fost distrusă de unitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei, iar restul au lovit „instalații de infrastructură în nordul capitalei ucrainene”, a precizat armata. Anterior, Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat că au fost lovite o țintă militară și una civilă. Mai multe dintre rachete au lovit Uzina de reparații de vagoane din Darnytsia, rănind un lucrător feroviar, potrivit lui Oleksandr Kamyshin, directorul general al întreprinderii feroviare de stat ucrainene Ukrzaliznytsia. Trenurile de pasageri nu au avut întârzieri în urma atacurilor, a precizat el.

Kamyshin a negat rapoartele rusești potrivit cărora compania sa ar găzdui echipamente militare și a invitat jurnaliștii să viziteze uzina și să verifice acest lucru.

Londra va furniza lansatoare de rachete Ucrainei

Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat luni Ministerul Apărării, sfidând amenințările lui Vladimir Putin, relatează Sky News.

Sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 poate atinge ținte de până la 50 de mile (80 km) distanță cu „precizie maximă” și va permite „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene”, a indicat ministerul într-un comunicat. Decizia a fost luată în „strânsă coordonare” cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.

Ucrainenii cereau de ceva vreme lansatoare de rachete multiple care să le permită să lovească în profunzime poziţiile ruse dispunând în acelaşi timp bateriile lor mai departe de linia frontului. 

Preocupat să evite ca SUA să fie considerate parte co-beligerantă, preşedintele american Joe Biden a exclus, totuşi, să livreze Ucrainei sisteme de lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea atinge Rusia, în ciuda solicitărilor repetate ale Kievului pentru a obţine astfel de arme.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat la sfârşitul săptămânii că Moscova va lovi noi ţinte dacă occidentalii furnizează rachete cu rază lungă de acţiune, spunând că livrările actuale de arme au ca scop „prelungirea conflictului”.

„Dacă comunitatea internaţională îşi menţine sprijinul, Ucraina poate câştiga”, a comentat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. „Strategia Rusiei se schimbă şi sprijinul nostru trebuie să se schimbe”, a adăugat el, subliniind că aceste noi arme le vor permite ucrainenilor „să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discernământ pentru a distruge oraşe”.

Potrivit AFP, sprijinul militar al Marii Britanii pentru Ucraina se ridică până acum la peste 750 de milioane de lire sterline (874 de milioane de euro), relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.