Trupele ruse au reluat ofensiva în nordul orașului cheie Sloviansk, pe fondul luptelor grele din Donbas. Între timp, oficialii ucraineni spun că situația se schimbă ”în fiecare oră” în bătălia pentru orașul Severodonețk. Președintele american Joe Biden a dat ordin să fie desecretizate informaţiile din perioada premergătoare invadării Ucrainei, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ar putea fi peste 2.500 de prizonieri de la oțelăria Azov care sunt ţinuţi captivi în regiunile Donețk și Lugansk, conform CNN.  În plus, marina ucraineană a declarat că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de țărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor cu rachete și drone.

Informații contradictorii despre situația din Severodonețk

Natura luptelor urbane din Severodonețk creează confuzie cu privire la informațiile despre cine deține controlul. Șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serhiy Haidai, a susținut pe 5 iunie că forțele ucrainene au reușit să recupereze mari părți din Severodonețk și să împingă forțele ruse la periferia orașului în timpul unor contraatacuri urbane de succes. Jurnalistul ucrainean Yuri Butusov a negat însă afirmațiile lui Haidai și a declarat că forțele ucrainene controlează doar zona Uzinei Azot din Severodonețk.

Haidai și-a modificat afirmațiile pe 6 iunie și a raportat că situația din Severodonețk s-a deteriorat semnificativ, adăugând că forțele ucrainene au dus pe 6 iunie lupte la combinatul industrial Azot. Nu este clar de ce Haidai și Butusov au furnizat informații contradictorii, mai ales că în continuare se duc lupte grele în oraș. 

Ambasadorul rus la ONU a fugit dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate

Ambasadorul Rusiei la ONU a plecat dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, după ce președintele Consiliului European a acuzat că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă cauza declanşării unei crize alimentare globale. Charles Michel a spus că Rusia folosește proviziile de hrană ca o ”rachetă ascunsă” împotriva lumii în curs de dezvoltare. Trimisul rus Vassily Nebenzia l-a acuzat pe președintele Consiliului European că răspândeşte minciuni, notează BBC

Ucraina este un mare exportator de ulei de gătit, precum și de cereale precum porumb și grâu. Rusia exportă, de asemenea, cantități mari de cereale, precum și îngrășăminte. Lipsa acestor exporturi a făcut ca prețul alimentelor să crească. ”Consecințele dramatice ale războiului Rusiei se răspândesc pe tot globul, iar acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împinge oamenii la sărăcie și destabilizază regiuni întregi. Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară”, a spus Michel în timpul reuniunii Consiliului de Securitate de la New York. El a adăugat că a văzut cu ochii săi milioanele de tone de cereale blocate în portul ucrainean Odesa.

Michel a acuzat, de asemenea, Rusia că a furat cereale și că a împiedicat plantarea și recoltarea culturilor în Ucraina din cauza activităților sale militare de acolo. Comentariile sale l-au determinat pe Nebenzia să fugă în mijlocul discuţiei. La plecare, președintele Consiliului European i s-a adresat direct: ”Poți părăsi camera, poate e mai ușor să nu asculți adevărul”.

Șeful diplomației UE: Rusia a distrus al doilea terminal de cereale ca mărime din Ucraina

Rusia a distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale, potrivit șefului afacerilor externe al UE, Josep Borrell: ”Un alt atac rusesc cu rachete care contribuie la criza alimentară globală. Forțele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din #Ucraina, la #Mykolaiv. În lumina unor astfel de rapoarte, dezinformarea răspândită de Putin, care deturnează vina, devine din ce în ce mai cinică”.

Zelenski: Armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune în mesajul adresat poporului că armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului, dar Donbasul ucrainean stă în picioare. El mai arată că armata ucraineană face totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv. ”Eroii noştri îşi păstrează poziţiile în Severodoneţk. Luptele aprige de stradă continuă în oraş. Lysychansk, Slovyansk, Bakhmut, Sviatohirya, Avdiivka, Kurakhove şi alte direcţii ale loviturilor ruseşti sunt cele mai fierbinţi puncte de confruntare astăzi. Facem totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv. Sunt recunoscător tuturor celor care suportă presiunea puternică a ocupanţilor şi ne apără statul”, a transmis preşedintele Ucrainei. 

Volodimir Zelenski arată că 17.864 de combatanţi au primit premii de stat ale Ucrainei începând cu 24 februarie. ”Acest număr demonstrează 100% amploarea eroismului poporului nostru, care a devenit răspunsul la invazia pe scară largă a Rusiei”, afirmă liderul ucrainean, anunţând că luni au fost premiaţi 121 de militari, 32 dintre ei port-mortem. Preşedintele Ucrainei mai spune că a premiat corespondenţii şi jurnaliştii media care lucrează acum pe câmpul de luptă. ”Am înmânat premii şi rudelor celor cărora le-a luat viaţa războiul. 32 de jurnalişti au fost ucişi din 24 februarie”.

Marina ucraineană: Navele ruseşti s-au retras din apele de coastă din Marea Neagră

Marina ucraineană afirmă că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de ţărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor sale cu rachete şi drone şi că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson, potrivit CNN.

Ruşii au desfăşurat sisteme de rachete în regiunile Crimeea şi Herson

Ministerul Apărării al Ucrainei spune că forţele ruse au lansat rachete şi lovituri aeriene împotriva mai multor ţinte, în timp ce încearcă să distrugă apărarea ucraineană şi să lovească infrastructura cheie.

Într-o actualizare operaţională de luni, Marina a declarat că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson.

Colonelul Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că Rusia desfăşoară ”operaţiuni intense de foc şi asalt de-a lungul întregii linii de confruntare în regiunile Doneţk şi Lugansk”.

Şapte avioane au lansat rachete ghidate de deasupra Mării Negre şi Mării Caspice, în timp ce sistemele de rachete de coastă din Crimeea erau şi ele active. La sol, Motuzyanyk a spus că ruşii au făcut unele progrese, inclusiv la nord de Sloviansk, unde înaintau în zona Sviatohirsk spre râul Siverskiy Doneţ

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.