Se duc în continuare lupte aprige pe frontul din Ucraina. Armata lui Vladimir Putin continuă să atace importante zone ale ţării, în timp ce ucrainenii încearcă să ţină întreaga situaţie sub control. Efectele războiului de la graniţa României se resimt încet încet în întreaga lume. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comparat invazia Rusiei cu pandemia de Covid şi a descris armele şi sancţiunile ca pe un vaccin, pe măsură ce poziţia militară a Ucrainei în Donbas se înrăutăţeşte, scrie The Guardian.
Lupte intense în Severodoneţk
Forțele ucrainene își mențineau pozițiile în lupte intense de stradă și sub bombardament permanente în Severodoneţk, au declarat oficiali, în timp ce Rusia face presiuni pentru a controla orașul cheie pentru obiectivul său de a controla estul Ucrainei, scrie Reuters, potrivit Mediafax.
Severodoneţk și orașul său geamăn Lysychansk, pe malul opus al râului Siverskyi Donets, sunt ultimele zone controlate de ucraineni din provincia Lugansk, pe care Rusia este hotărâtă să o cucerească.
Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat joi că situația din Sievierodonetsk este „extrem de complicată” și că forțele ruse își concentrează toată puterea în zonă.
„Nu-și cruță oamenii, trimit oameni drept carne de tun… bombardează armata noastră zi și noapte”, a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters.
Ucraina spune că singura sa speranță de a întoarce situația în favoarea sa în micul oraș industrial este mai multă artilerie pentru a contrabalansa puterea de foc masivă a Rusiei.
Rusia afirmă că nu vizează civili.
În Soledar, un oraș de lângă Bakhmut, aproape de linia frontului, clădirile au fost transformate în cratere prin explozie.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale și ulei alimentar din lume, iar atenția internațională s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra amenințării de foamete internațională, văzută ca fiind cauzată de blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
„Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă de la Marea Neagră continuă”, a declarat Zelenski.
Rusia pune criza alimentară pe seama sancțiunilor occidentale care îi restricționează propriile exporturi de cereale. Ea spune că este dispusă să permită deschiderea porturilor ucrainene pentru exporturi dacă Ucraina elimină minele și îndeplinește alte condiții. Ucraina numește astfel de oferte promisiuni deșarte.
Oficial SUA: Este posibil ca Rusia să obţină acum venituri mai mari din vânzarea de combustibili fosili decât cu puţin înainte de invadarea Ucrainei
Rusia ar putea obţine acum venituri mai mari din combustibilii fosili decât cu puţin timp înainte de invazia sa în Ucraina, deoarece creşterile globale ale preţurilor au compensat impactul eforturilor occidentale de a-i restricţiona vânzările, a declarat reprezentantul SUA pentru securitatea energetică, Amos Hochstein, în timpul unei audieri de joi din Senatul american, transmite Reuters, potrivit news.ro.
”Nu pot nega asta”, a spus Hochstein Subcomitetului pentru Europa şi Cooperare Regională în Securitate din Senat, ca răspuns la o întrebare dacă Moscova câştiga acum mai mulţi bani din vânzările sale de ţiţei şi gaze decât cu câteva luni înainte de începerea războiului.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au convenit să interzică importurile de combustibili fosili ruşi şi au impus sancţiuni crescânde pentru a pedepsi ţara din cauza invaziei sale în Ucraina.
Putin îşi compară politica cu cea a ţarului Petru cel Mare
Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, transmite AFP, potrivit Agerpres.
„Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (…) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera”, a afirmat Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova.
‘”Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg, n.red.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (…) El recupera şi întărea ţara”, a mai spus preşedintele rus.
‘Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim’, a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.
Zelenski şi Macron, discuţii despre „arme grele” şi aderarea la Uniunea Europeană
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv „armament greu”, a precizat şeful statului francez, precum şi despre candidatura Kievului la intrarea în Uniunea Europeană, transmite AFP, citat de Agerpres.
Într-un mesaj pe Twitter, Volodimir Zelenski a făcut cunoscut că l-a informat pe Emmanuel Macron despre „situaţia de pe front” în faţa forţele ruse. „Am discutat despre alte ajutoare militare pentru Ucraina”, a adăugat el, înainte de a încheia: „O atenţie deosebită a fost acordată modalităţilor de aderare a Ucrainei la UE”.
Parisul a confirmat într-un comunicat apelul telefonic dintre cei doi preşedinţi. Emmanuel Macron „l-a întrebat pe preşedintele Zelenski despre ultimele evoluţii de pe teren, precum şi despre necesarul în ceea ce priveşte echipamentul militar, sprijinul politic, sprijinul financiar şi ajutorul umanitar”.
Invazia condusă de Rusia este „Covid-22”, iar armele şi sancţiunile sunt vaccinul, a spus Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a comparat invazia Rusiei cu Covid şi a descris armele şi sancţiunile cu pe un vaccin, pe măsură ce poziţia militară a Ucrainei în Donbas se înrăutăţeşte, scrie The Guardian.
Preşedintele ucrainean, care a vorbit printr-o intervenţie video la gala prin care au fost celebraţi cei mai influenţi 100 de oameni ai anului de revista Time, a făcut din nou lobby pentru mai mult ajutor extern, deoarece „armata ucraineană moare pe câmpul de luptă”.
El a întrebat retoric dacă preşedintele SUA, Joe Biden, şi membrii Congresului folosesc „toată capacitatea influenţei noastre şi a conducerii noastre” şi le-a cerut să fie „100% influenţi”.
„Armele şi sancţiunile sunt… un vaccin… împotriva Covid-22 adus de Rusia”, a spus Zelenski, la câteva ore după ce a afirmat că lupta pentru Sievierodoneţk ar putea decide soarta întregului Donbas – numele dat colectiv provinciilor Doneţk şi Luhansk în estul ţării sale.
Armata ucraineană păstrează zonele industriale din Sievierodoneţk, în timp ce Rusia concentrează pe loviturile aeriene, artileria şi focurile de mortiere pentru a prelua controlul oraşului din prima linie.
Uneori, artileria rusă a depăşit apărătorii cu 10 la unu, potrivit armatei Ucrainei, iar aproximativ o treime din forţele totale ale Rusiei sunt concentrate în jurul oraşului, unde au rămas aproximativ 10.000 de civili, mulţi dintre ei în vârstă.
Forţele ruse îşi concentrează toată puterea în zonă, a declarat pentru Reuters secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov. „Nu-şi cruţă oamenii, îi trimit să fie carnea de tun”, a spus el. „Ne bombardează armata zi şi noapte”, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns